kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bebop

Oorspronkelijk rebop, later bebop, ook afgekort tot bop is een jazzstijl die werd ontwikkeld aan het begin van de jaren '40 als reactie tegen de toenemende commercialisering en collectiviteit die in de swing big bands centraal staat.

Bebop is een jazzstijl waarbij de nadruk vooral op de vrijheid van het individu ligt. In de bebop draaide alles rond vrije melodische improvisatie en expressiviteit. Dit betekende dus in zekere zin "back to the roots" van de jazz. Anderzijds verloor de jazz met de opkomst van de bebop wel haar oorspronkelijke betekenis als dansmuziek. De bijna volmaakte eenheid van ritme in de swing is in deze jazzstijl vervangen door een dynamische verscheidenheid. Het resultaat, dat mede beïnvloed is door de twintigste-eeuwse gecomponeerde muziek uit Europa, levert koortsachtige muziek op door technisch zeer begaafde musici. Blues vormt ook een belangrijke stijl in die periode en bebop en blues hebben elkaar ook beïnvloed.

In veel bebop wordt een thema gespeeld, waarna alle instrumentalisten de kans krijgen te soleren. Dan keert het thema weer terug. Solo's worden in bebop altijd geïmproviseerd, iets waarin het zich van swing onderscheidt.

Kenmerkend voor het genre zijn het bijzonder snelle en gejaagde tempo, het voortdurend klinkend bekken, virtuoze melodiepartijen, akkoorden als basis voor solo's (niet melodieën) en het gebruik van de hoogste en laagste registers van de instrumenten. De harmonie en het ritme nemen een dominante positie in en werden alsmaar vrijer en grilliger.

Er bestond geen standaardbezetting maar een vijfkoppig ensemble met saxofoon, trompet, piano, contrabas en drum kwam het meeste voor. De term "bebop" is afgeleid van het typische geluid van het slagwerk en het meezingen van de melodie met woordloze klanken (scat of scatten).

Bop is ontstaan rond 1941/42, tijdens jam sessions in New York. De ontwikkeling van bop vond plaats in Kansas, Los Angeles en vooral New York. Eén van de kweekvijvers van de bebop was "Minton's Playhouse" in New York, waar jazzmusici in kleine groepjes hun creativiteit konden botvieren. In Minton Playhouse hadden pianist Thelonious Monk en drummer Kenny Clook Clarke hun thuisbasis. Er waren regelmatig After Hourconcerten met als gasten trompettist Dizzy Gillespie en altsaxofonist Charlie Parker. Vaak was daar ook Charlie Christian, elektrisch gitarist, te vinden. Na Minton's Playhouse verhuisde de muziek letterlijk naar 52nd Street. Een straat met veel bars. Grootste aanstichter van de nieuwe stroming was Dizzy Gillespie, een eer die vaak onterecht aan Charlie Parker toegedicht wordt.

Bop is niet plotseling uit het niets ontstaan, maar ontwikkelde langzaam uit de geavanceerde opvattingen van muzikanten uit het swingtijdperk (zie swing) zoals Coleman Hawkins, Lester Young, Art Tatum en Nat King Cole. De beboppers begonnen hun improvisaties op de swingmanier en gingen langzaam over op nieuwe technieken. Omdat bebop geen dansmuziek was, was de stijl lange tijd vrij impopulair.

Tot ongeveer 1960 was bebop een toonaangevende jazzstijl, daarna werd het opgenomen in de academische canon en daardoor statischer.

Bebop is vaak erg lastig, zowel om naar te luisteren als om te spelen. Menigeen houdt bebop verantwoordelijk voor het verlies aan populariteit onder de massa van de jazz en de opkomst van de rock-'n-roll, een aanzienlijk eenvoudiger te doorgronden en bovendien dansbare muziekstijl.

Bop ontwikkelde zich verder tot Hard-bop. Binnen de Hard-bop was er meer vrijheid, was de muziek minder gericht op de virtuositeit, maar meer gericht op menselijke gevoelens. Binnen de Hard-bop was ook meer ruimte te variëren en te citeren uit bijvoorbeeld Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en klassieke muziek. Zelfs gospel en rhythm & blues werden er toegelaten en daarmee werd de weg geplaveid voor een nieuwe muzieksoort: funk!

Artiesten:
Toonaangevende figuren van de bebop waren Stanley Clarke, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Bud Powell, Charlie Parker, Lester Young, Oscar Peterson, Charles Mingus, Max Roach, Dexter Gordon en Miles Davis.

Charlie Parker, ook wel Bird genoemd, maakt in zijn spel de weg vrij voor de atonaliteit.

Een andere belangrijke pionier is de technisch zeer begaafde en bijzonder vindingrijke trompettist Dizzy Gillespie. Zijn muziek bestaat niet alleen uit onverwachte noten en stijgende lijnen, maar ook uit rustige improvisaties.

Thelonious Monk maakt dissonerende muziek waaraan niet geschaafd is. Zijn muziek schokt, brengt je van je stuk en dwingt tot luisteren. Telkens doet hij ontdekkingen, omdat hij weigert grenzen te erkennen. Vooral in het late werk met onder andere Miles Davis blijkt hoezeer Monk met zijn raadselachtige en zoekende muziek een avant-gardist is.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bop.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.