muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bayreuther Festspiele

Website: Bayreuther Festspiele Wagners' muziek ten gehore gebracht. Opera's met zware, indrukwekkende klanken en gedragen muziekstukken bepalen voor een belangrijk deel het oeuvre van deze Duitse musicus.

De opening van de Festspiele is ieder jaar weer een nationale gebeurtenis. In de straten van Bayreuth wordt het dan een ware Wagner-mania. De mannen lopen in smoking en de vrouwen in galajurken, velen met een kussentje onder de arm. Vanwege de akoestiek zijn de stoelen namelijk niet gestoffeerd.

Sinds Richard Wagner in 1876 het festival in het Beierse provinciestadje Bayreuth stichtte, heeft tot op heden altijd een lid van de Wagnerdynastie aan de leiding gestaan. Na het overlijden van Wagner nam zijn vrouw Cosima Wagner de leiding over. Na haar overlijden werd Winifred Wagner, de schoondochter van Wagner, de drijvende kracht achter het festival.

13 Augustus 1876 beginnen de eerste Bayreuther Festspiele met 'der Ring des Nibelungen'.
Aan 'Die Ring des Nibelungen' werkte Richard Wagner (1813-1883) met onderbrekingen in totaal 26 jaar lang. Het Bayreuther Festspielhaus werd op aanwijzing van de componist speciaal voor de opvoering van de zestien uur durende saga gebouwd.

26 Juli 1882 beginnen de tweede Bayreuther Festspiele met Parsifal.
1914 De 1e Wereldoorlog. De Bayreuther Festspiele gaan niet door.
1924 De eerste Bayreuther Festspiele na de 1e Wereldoorlog. Op het programma staan Die Meistersinger von Nürnberg, der Ring des Nibelungen en Parsifal.

Richard Wagner kwam naar Bayreuth vanwege het "Markgräfliche Opernhaus", gebouwd omstreeks 1750 in opdracht van Markgräfin Wilhelmine, de zuster van Frederik de Grote. Wagner was niet tevreden over de akoestische kwaliteiten van het Opernhaus en besloot om er zelf een te bouwen. Vanaf 1876 vinden hier de Richard Wagner Festspiele plaats.
Ten noorden van het centrum treft u het in 1876 gebouwde Festspielhaus aan. Het gebouw ligt te midden van groenpartij op de zogenaamde Grüne Hügel (Groene heuvel) en staat van eind juli tot eind augustus in het teken van de muziek van de beroemde componist Richard Wagner. Het decor van het theater leent zich bijzonder goed voor de uitvoering van de opera's van Wagner. Stijlvol en elegant gekleed verschijnen de bezoekers voor het barokke gebouw; de dames in het lang, de heren in zwart driedelig kostuum. Wie een kaartje voor een uitvoering wil bemachtigen, moet dit ruimschoots van tevoren doen.

Wagners woonhuis was aan de rand van het slotpark gelegen is. Wagner liet deze villa in 1873 in neorenaissancestijl bouwen en gaf het huis de naam 'Haus Wahnfried', nu doet het pand dienst als Richard‑Wagner‑Museum. In dit leuke museum wordt op een duidelijke manier een overzicht gegeven van de geschiedenis van de Bayreuther Festspiele en het leven van de componist. Aan de werken van Wagner is veel aandacht besteed.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.