kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bart Schneemann

Nederlands hoboïst, geboren 1954 in Melbourne.

Schneemann studeerde af bij Han de Vries in 1977.

Hij was jarenlang solohoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1996 ging hij uit dit orkest, om zich volledig te kunnen wijden aan zijn solocarrière. Schneemann trad als solist op onder leiding van dirigenten als Valeri Gergiev, Edo de Waart, Hartmut Haenchen, Ernest Bour, Lev Markiz, Frans Brüggen, Roy Goodman en Ton Koopman. Hij speelde in vele landen in Europa, Amerika, het verre oosten en Australië.

Schneemann is ook actief in de kamermuziek. Hij was mede-oprichter van het Fodor blaaskwintet in 1987. Hij vormt het Amsterdam Barok Trio met Dominique Citroen (klavecimbel) en Lucia Swarts (cello). Schneemann vormt een duo met pianist Paolo Giacometti, zowel met moderne hobo als klassieke en barokhobo.

Schneemann speelt zowel oude muziek (op moderne hobo en klassieke/ barokhobo) als nieuwe muziek. Verschillende componisten hebben speciaal voor hem muziek geschreven, zoals Tristan Keuris, Peter-Jan Wagemans, Theo Verbey, Wolfgang Rihm, John Zorn, Gerald Brophy, Giya Kancheli, Kevin Volans, George Crumb en György Kurtág.

Schneemann is hoofdvakdocent hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Schneemann dirigeerde onder andere het Nationaal Jeugd Orkest, het Nederlands Balletorkest, Nieuw Sinfonietta, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Hij was ook als dirigent actief in Denemarken en Finland. Van het Nederlands Blazers Ensemble is Schneemann artistiek leider, waarbij hij de mogelijkheden en het werkgebied van dit ensemble drastisch heeft uitgebreid.

In 1991 won Schneemann de 3M-Muziekprijs.

CD-opnamen
Schneemann nam CD's op met triosonates van Georg Philipp Telemann, het hobokwartet e.a. van Wolfgang Amadeus Mozart (op barokhobo) en de hoboconcerten van Ludwig August Lebrun (op klassieke hobo, met het Radio Kamerorkest). Met Paolo Giacometti, piano, nam hij de sonates van Jacques Christian Michel Widerkehr op en van transcripties van liederen van Camille Saint-Saëns. Childhood Revisited van Giya Kancheli (speciaal geschreven voor Schneemann) werd opgenomen op het label ECM Records. Hij maakte een CD met de naam It takes two, waarop hij steeds met een andere muzikant te horen is.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Schneemann

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 150.