muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bariton

Bariton

1. Stemregister. op een na laagste mannenstem (tussen tenor en bas). De omvang ligt ongeveer tussen G en g'. Voor het operarepertoire kennen we als nadere onderverdeling:
Martin (lichte, hoge bariton), lyrisch, baritone brillante of Spielbariton, heldenbariton (zware, donker gekleurde stem). 2. bezitter van zo'n stem.
3. blaasinstrument uit de bugelfamilie.

4. strijkinstrument uit de violengroep. Dit instrument dat sinds 1656 bekend is, werd tot in de vroege 19de eeuw gebruikt. Het is een strijkinstrument dat bij de violengroep ingedeeld kan worden. Het heeft verschillende vormen en afmetingen en bestaat uit 6 tot 7 snaren gemaakt uit darmen en uit 8 tot 22 aliquotsnaren, die zorgen voor de versterking van de klank. De laatste lopen van een eigen snarenhouder onder de kam en de handgreep door tot bij de schroefplank. Ze kunnen ook met de duimen van de hand waarmee het instrument wordt vastgehouden van de achterkant af bespeeld worden. Terwijl de aliquotsnaren een toonladder of neventoon hebben, zijn de andere snaren gericht op de kwart-terts-toon van de knieviool. De bariton, waarover Leopold Mozart zei dat het "een van de aandoenlijkste instrumenten" is, was vooral in de 17de en 18de eeuw heel populair. Joseph Haydn componeerde voor de bariton-spelende N.J. Esterházy ongeveer 175 stukken voor dit instrument, waarvan de moeilijkheidsgraad meestal was aangepast aan de vaardigheden van de vorst.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.