muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Barbra Streisand1962

joods-Amerikaanse filmactrice, zangeres, producente en regisseuse, geboren 24 april 1942 in Brooklyn, New York.

Streisand heeft twee Oscars, vijf Emmy's, acht Golden Globes en een Tony Award gewonnen.

Biografie
Barbra Joan Streisand, die in armoedige omstandigheden opgroeide, nam reeds in haar jeugd het besluit om toneelspeelster te worden.

In 1961 veroorzaakte zij bij een eerste optreden in de nachtclub "Bon Soir" opzien door haar uitzonderlijke stem.

Streisand had een talentenwedstrijd gewonnen en ze kreeg talloze aanbiedingen van nachtclubs, Broadway-producenten evenals van platenfirma's en van tv-maatschappijen.

Van David Merrick kreeg zij in 1962 een kleine bijrol in de musical "I Can Get It for You Wholesale". Dit was voor de Amerikaanse het begin van een snelle carrière. Ook in 1962 tekende ze haar eerste platencontract. Haar debuutalbum Barbra Streisand Album won twee Grammy's in 1963.

In 1964 kon Barbra, die vanwege haar uiterlijk vaak uitgescholden werd voor het "lelijke eendje", in de hoofdrol als Fanny Brice in de musical "Funny Girl" een grote triomf vieren. De latere verfilming hiervan (1968) leverde haar een oscar en een Golden Globe op.

In 1980 scoorde ze een grote nummer-1 hit met het nummer Woman in love van haar album Guilty.

Voor haar in 1983 gedraaide film "Yentl" naar de gelijknamige vertelling van Isaac Singer, waarin Streisand gelijktijdig als producente, draaiboekauteur, hoofdrolspeelster en voor het eerst als regisseuse optrad, kreeg zij in 1984 van de Franse minister voor cultuur Jack Lang de onderscheiding "Commandeur des Arts et Lettres".

In 1987 stichtte de politiek sterk geëngageerde toneelspeelster een naar haar genoemde stichting, waarmee ze groepen ondersteunt, die zich voor het milieu en voor de burgerrechten inzetten.

De in 1988 geproduceerde film, waar Martin Ritt de regiseur was, bracht niet het gewenste toeschouwersucces, maar Streisand werd opnieuw geprezen vanwege haar briljante toneelspel.

Twee keer werkte de geëngageerde strijdster voor de rechten van de vrouw nog als regisseuse: eerst in het zich in de zuidelijke staten afspelend drama "The Prince of Tides" (1989), vervolgens in de film "Liebe hat zwei Gesichter" (1996), waarin ze ook de hoofdrol speelde.

Oudejaarsavond 1992 en op de hierop volgende nieuwjaarsdag gaf Barbra Streisand na een pauze van 28 jaar twee concerten in Las Vegas. Er volgden vier verdere optredens in het Wembley-stadion in Londen.

Na een huwelijk tussen 1963 en 1971 met de toneelspeler Elliot Gould, waaruit een zoon was geboren, luidde in Juli 1998 opnieuw de huwelijksklokken. Barbra Streisand trouwde met de Amerikaanse toneelspeler James Brolin, waarmee ze reeds meer dan een jaar verloofd was.

In 1998 had ze samen met Céline Dion met het nummer Tell him weer een nummer 1-hit.

In 2000 zou ze afscheid nemen van het live optreden met haar Timeless tour. Haar laatste concert was op 28 september 2000 in Madison Square Garden, New York. In 2006 heeft ze echter weer een tournee gedaan in Noord-Amerika en Canada waarbij haar laatste concert plaatsvond op 20 november 2006 in Los Angeles, Californië.

Selectie uit haar CD's: "The Barbra Streisand Album" (1963), "People" (1964), Soundtrack zu "Yentl" (1983), "Back to Broadway" (1993).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.