kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aus Der Neuen Welt

[Duits, lett. "Uit de nieuwe wereld"], alternatieve benaming voor symfonie nr. 9 in e-mineur op. 95 van Antonin Dvorák.

Antonin Dvorák schreef de vierdelige symfonie "Aus der neuen Welt" in New York, waar hij drie jaar lang als directeur van het conservatorium werkzaam was.

Dvorák begon op 10 januari 1893 te werken aan de compositie en voltooide de symfonie eind mei van hetzelfde jaar.

Hoewel Dvorák groot belang hechtte aan de naam van de symfonie dient deze geenszins programmatisch te worden opgevat.

Het gaat eerder om de muzikale weergave van indrukken uit Dvoráks Amerikaanse periode. Dvorák drukte het zelf ooit als volgt uit: "Deze symfonie is fundamenteel verschillend van mijn vorige [symfonieën]. [Ze klinkt] wellicht een beetje Amerikaans. Ze zou niet zo zijn geschreven als ik niet in Amerika was geweest."
De componist onthulde verder dat de tweede en de derde beweging geïnspireerd zijn op H.W. Longfellows "Song of Hiawatha".

De symfonie beleefde haar première in 1893 tijdens een concert van de New York Philharmonic Society in Carnegie Hall onder leiding van Anton Seidl.

De Berlijnse uitgever van Dvoráks werken, Simrock, schreef Dvorák over de ontvangst na de première: "De ontvangst was buitengewoon. De kranten schrijven dat geen enkele componist ooit zo'n grote triomf heeft beleefd. Ik zat in de loge. De zaal was gevuld met het beste publiek van New York. De mensen applaudisseerden zodanig dat ik hen vanuit de loge als een koning à la Mascagni - lacht u niet! - moest groeten. U weet dat ik me liever onttrek aan dergelijke ovaties. Ik had echter geen keuze en moest me laten zien."

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.