muziekbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aurèle NicoletAurèle Nicolet geboren 22 januari 1926 in Neuchâtel
Zwitsers fluitist

Aurèle Nicolet studeerde in Zürich bij Willy Burkhard en André Jaunet en aan het conservatorium in Parijs bij Yvonne Drappier en Marcel Moyse. Tijdens zijn Parijse studies werd hij de franse stijl van fluitspelen volledig meester en Nicolet voltooide zijn studies in Parijs in 1947 met een "Premier Prix du Conservatoire" (eerste prijs van het conservatorium).

In 1948 won Nicolet de eerste prijs op het concours in Genève. Hij was eerste fluitist voor het Winterthur Symphonie Orchester van 1948 tot 1950. In 1950 haalde Wilhelm Furwängler Nicolet naar Berlijn, waar hij tot 1959 eerste fluit speelde bij het Berliner Philharmoniker.

Van 1952 tot 1965 was Aurèle Nicolet docent aan de Musikhochschule in Berlijn. Van 1965 tot 1981 was was hij leider van een master-class voor fluit aan de Musikhochschule in Freiburg.

Als solofluitist in concerten zowel als kamermusicus speelde Nicolet in muziekcentra over de hele wereld. Er zijn vele opnames van zijn optredens, waaronder radio- en televisie-uitzendingen. Vele opnames hebben belangrijke internationale prijzen gewonnen. Zijn Bach en Mozart opnamen hebben veel kritische lof gekregen. Als opmerkelijk stylist wordt Nicolet geprezen om zijn zorgvuldig genuanceerd en elegant spel.

Na zich als Bach en Mozart vertolker gevestigd te hebben wijdde Nicolet zich aan de hedendaagse muziek, daarbij werken spelend die componisten als Klaus Huber, Toru Takemitsu, György Ligeti, Edison Denisov en Heinz Holliger aan hem gewijd hadden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.