muziekbus
Dit artikel is 29-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aulis Sallinen

Fins componist, geboren Salmi 9 april 1935

biografie
Aulis Sallinen werd geboren in Salmi, in een gebied dat op zijn negende jaar door de Russen werd ingenomen. Hij begon met het spelen van viool en piano zowel jazz als klassieke muziek. In zijn tienerjaren doet hij veel aan improvisatie en na een tijdje begint hij zijn ideeën op te schrijven en gaat hij serieus componeren.

Sallinen studeert compositie aan de Sibelus Academie, waar hij zijn diploma behaalt in 1960. Zijn leraren zijn Aarre Merikanto en Joonas Kokkonen.

Sallinen is van 1960-69 bestuurslid van het Finse Radio Symfonie Orkest. Van 1958-77 is hij secretaris en bestuurslid van de Finse Componisten Vereniging en van 1971-73 voorzitter van deze Vereniging. Van 1970-84 is hij bestuurslid van TEOSTO de Finse kopijrechten Vereniging en daarna van 1988-90 voorzitter hiervan. Hij zit ook verscheidene jaren in het bestuur van de Finse Nationale Opera.

In 1983 deelt hij de Wihuri Internationale Sibelius Prijs met Krzysztof Penderecki. Hij is lid van de Koninklijke Zweedse Muziekacademie en is eredoctor aan de universiteiten van Helsinki en Turku.

In 1981 maakt de Finse Regering Sallinen tot Professor in de Kunsten voor het leven, de eerste benoeming in zijn soort, die het vooral financieel mogelijk maakt om al zijn tijd aan het componeren te besteden.

Zijn grote hoeveelheid composities bevat 8 symfonieën, verder enkele concertwerken met stem, waaronder de Dies Irae (1978), een apocalyptische visie op onze verwoeste planeet, Songs of Life and Death (1994) en The Barabbas Dialogues (2003).

Sallinen schreef zes belangrijke grootschalige opera's. The Horseman (1975) en The Red Line (1978) zijn sociale drama's geworteld in de Finse cultuur en speelden een cruciale rol in de vestiging van Finland's rol als leidend exporteur van de hedendaagse opera.
The King Goes Forth To France (1983), een gezamenlijke opdracht van het Savonlinna Festival, het Royal Opera House en de BBC, en The Palace (1991-3) introduceren elementen van satirische grilligheid.
Kullervo (1988) en King Lear (1999), met een libretto bewerkt naar Shakespeare's toneelstuk, zijn diepgevoelde tragedies die familierelaties onderzoeken en de naarste aspecten van het menszijn.

Sinds 2001 heeft Aulis Sallinen zich geconcentreerd op het componeren van werken voor solo-instrumenten, waaronder het Hoorn Concerto (2002) en de Cello Sonata (2005). Als aanvulling op zijn kamermuziek schrijft hij Chamber Music VI (voor strijkkwartet en strijkorkest, 2006) en verder een Concerto voor klarinet, altviool en orkest (2007).

Sallinen's instrumentale werken worden wijdverbreid uitgevoerd en Some Aspects of Peltoniemi Hintrik's Funeral March en Chamber Music III: The Nocturnal Dances of Don Juanquixote zijn moderne klassieken geworden.

In 2004 bracht het Duitse platenlabel CPO de eerste serie van zeven Sallinen CD's uit, waarop al zijn belangrijke orkestwerken staan.

website: www.chesternovello.com, Finnish Music Information Centre

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.