muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Augusta Holmes

Augusta Mary Anne Holmès

(ook bekend onder het pseudoniem Hermann Zeuta)Augusta Holmes geboren Parijs 16-12-1847, gestorven Parijs 28-1-1903
Frans pianiste en componiste van Ierse afkomst

In Versailles studeerde Augusta Holmès piano bij juffrouw Peyronnet. Zij studeerde harmonie bij Henri Lambert, de organist van de kerk van Versailles en orkestratie bij de gevierde klarinettist Hyacinthe Klosé.

Omstreeks 1866 op haar twintigste jaar begon zij te componeren en haar werken te presenteren aan het publiek van Versailles. Holmes maakte een grote indruk op haar tijdgenoten vanwege haar intelligentie en schoonheid.

Omstreeks 1869 werd Holmès de vriendin van Catulle Mendès (1841-1919), een vruchtbaar auteur, die zeer in de mode was en directeur van literaire bladen was en actief in de poëzie beweging Parnasse. Catule Mendès was sinds 1866 getrouwd met Judith Gautier, de dochter van de dichter Theophile Gautier, het jaar van de verschijning van het boek-manifest Le Parnasse contemporain.

Het eerste kind van Augusta en Mendes, Raphaël, werd in 1870 geboren. In 1871 werd Augusta Holmes genaturaliseerd tot française. In dezelfde tijd ontmoette zij César Franck, bij wie zij les nam in 1875-1876. Zij maakte een grote indruk op de componist en hij wijdde zijn Troisième choral voor orgel aan haar in 1890.

Holmès werd bewonderd door Liszt, Wagner, Gounod en Saint-Saëns. Saint-Saëns vroeg haar zonder succes ten huwelijk, maar kreeg wel een lange vriendschap met haar.

In 1872 werd haar eerste dochter, Huguette, geboren en in 1876 haar tweede dochter, Claudine. In 1878 was de officiële scheiding tussen Judith Gautier en Catulle Mendès (sinds 1874 uit elkaar).

Holmès componeerde opera's, symfonische gedichten en dramatische symfonieën en een groot aantal krachtige liederen. Haar orkestrale composities bevatten onder meer de symfonische gedichten: Irlande, Andromède en Pologne, de symfonische ode Ludus pro patria en de dramatische symfonie Les Argonautes. Saint-Saëns vond enkele van haar orkestrale composities lawaaïig en over georkestreerd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.