muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

August Otto Halm

August Otto Halm geboren 26-10-1869 Großaltdorf/Würtemberg, gestorven 1-2-1929 Saalfeld/Thüringen
Duits musicoloog en componist

Na een studie in de protestantse theologie in Tübingen studeerde August Otto Halm eerst compositieleer bij Emil Kauffmann. Van 1892 tot 1894 studeerde hij aan de Königliche Musikschule in München en werd hij leerling van Josef Rheinberger en F. Weingartner.

Halm kreeg de leiding over de vereniging voor klassieke kerkmuziek in Heilbronn en was van 1903 tot 1906 muziekleraar op het landelijk opvoedingsinstituut in het Thüringse Haubinda.

Vanaf 1906 gaf hij vier jaar les aan de 'Freien Schulgemeinde' in Wickersdorf.

Vanaf 1910 was hij dirigent van de Liedertafel in Ulm, drie jaar daarna werkte hij als criticus bij de Süddeutschen Zeitung in Stuttgart.

Vanaf 1914 werkte August Otto Halm als muziekpedagoog op de protestantse lerarenopleiding in Eßlingen aan de Neckar.

August Otto Halm schreef enkele in zijn tijd opzienbarende esthetische verhandelingen, vol van nieuwe inzichten, waaronder Harmonielehre (1913), Von zwei Kulturen der Musik (1913), Die Symphonie A. Bruckners (1914), Von Grenzen und Ländern der Musik (1916)

Werken: o.a. symfonieën, toneelmuziek, liederen, hymnen, chansons voor klein koor en strijkorkest of strijkkwartet, een pianoconcert, 2 strijkwartetten, 3 serenaden voor strijktrio, 3 solovioolsonaten, 3 suiten voor pianotrio en pianostukken.
Halm schreef verder zowel een handleiding voor viool- als voor pianospel evenals het boek Übungen im Zusammenspiel

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.