muziekbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

August Eberhard Müller

August Eberhard MullerAugust Eberhard Müller geboren Nordheim/Neder-Saksen 13 december 1767, gestorven Weimar 3 december 1817
Duits organist, dirigent, componist en Thomascantor

August Eberhard Müller kreeg zijn eerste muziekonderricht van zijn vader, die organist was in Rinteln, daarna was hij leerling van Johann Christoph Friedrich Bach in Bückeburg. In 1785 ging Müller naar Leipzig om rechten te studeren, maar gaf dit al snel op.

In 1789 werd Müller organist aan de Ulrichskirche te Magdeburg, verder werkte hij als dirigent en leraar. In 1792 werd hij gekozen om de Berlijnse concerten te dirigeren en raakte bevriend met Marpurg, Johann Friedrich Fasch, Reichardt en anderen.

Op aanbeveling van Johann Friedrich Reichardts werd Müller in 1794 organist van de Nikolaikirche in Leipzig. In 1800 werd hij benoemd tot assistent van Johann Adam Hiller aan de Thomasschule en assistent kapelmeester aan de Thomaskirche in Leipzig. Na de dood van Hiller in 1804 werd Müller diens opvolger als Thomaskantor.

In 1810 vestigde August Müller zich te Weimar, waar hij werd aangesteld als hofkapelmeester.

Müller zette zich in voor de verspreiding van het werk van het Weense classicisme en dat van J.S. Bach. In tegenstelling tot wat zijn ambt als cantor laat vermoeden, was Müller minder geïnteresseerd in de ontwikkeling van de vocale muziek als van de pianomuziek.

August Eberhard Müller werd buitengewoon geacht door Beethoven en gewaardeerd door Goethe, vanwege zijn energie, toen hij de leiding had over de muziek in Weimar. Hij was het meest bekend om het propageren van de muziek van Haydn en Mozart en voor zijn vele malen herdrukte Klavier- und Fortepiano Schule (1804).

August Eberhard Müller schreef o.a. 2 pianoconcerto's, 14 sonates, 17 capriccio's, variaties en talrijke andere pianocomposities, 11 fluitconcerto's, polonaises voor fluit en orkest, études voor fluit en klavier, duetten en andere composities voor fluit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.