kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Astrud Gilberto

Astrud Gilberto, meisjesnaam Astrud Weinert, (*30 maart 1940 te Bahia, Brazilië) is een zangeres van bossa nova en samba muziek, geboren in Brazilië en nu genaturaliseerde Amerikaanse.

In 1963 werkte Stan Getz samen met João Gilberto aan het album Getz/Gilberto, waarop ook Antônio Carlos Jobim voorkwam. Creed Taylor, de producer, vond dat een van de liederen van Jobim in het bijzonder een mogelijke hit kon zijn - The girl from Ipanema. Echter moest het lied wel wat Engelse tekst krijgen, naast de Portugese tekst van João Gilberto. Gelukkig was Astrud, de vrouw van João aanwezig, zij kon een beetje Engels maar had geen ervaring als professionele zangeres. Astrud mocht het lied spreek-zingen en het resultaat was zo goed dat een 7"-single - zonder de stem van João - werd uitgegeven in de VS in 1964. Die single verkocht met meer dan een miljoen verkochte exemplaren beter dan het album Jazz Samba van 1962 (met Charlie Byrd en Stan Getz).

Haar carrière als zangeres werd door toeval gestart door Ipanema waarop haar ongetrainde, natuurlijke, bijna trieste stem te horen was. Zij ging door met bijdragen aan Getz Au Go Go en Getz/Gilberto #2, een live-opname van een concert in de Carnegie Hall.

Astrud maakte tussen 1965 en 1967 5 albums voor het label Verve, allemaal met goede arrangementen en wederom geproduceerd door Creed Taylor. Haar muziekstijl werd bossa nova - maar dan dichterbij de pop dan de jazz.

Op haar eerste eigen album, The Astrud Gilberto Album van 1964, was het vooral materiaal van Jobim dat gebruikt werd, terwijl op de twee volgende albums vooral Braziliaans materiaal (niet van Jobim afkomstig) werd opgenomen. Het album Beach Samba is een mix van Hollywood, Broadway en Braziliaanse nummers, en op A Certain Smile, A Certain Sadness werkte ze samen met de trio van Walter Wanderley.

Astrud schreef ook zelf veel nummers en trad op op concerten over de hele wereld. In 1992 kreeg ze de "Latin Jazz USA Award for Lifetime Achievement" uitgereikt voor haar werk in de muziek.

Astrud legde haar muzikale carrière neer in 2001 en is sindsdien bezig met schilderen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Astrud_Gilberto

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.