muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Asko Ensemble

Asko Ensemble tijdens Holland Festival 2007

Het Asko Ensemble speelt tijdens het Holland Festival 2007 het programma 'Hidden Voice' met werken van Jonathan Harvey. Speciale aandacht gaat uit naar de hobosoliste Marieke Schut met het werk 'Sprechgesang'.

Asko Ensemble
Het Asko Ensemble, opgericht in 1965, is een van de meest vooraanstaande ensembles op het gebied van de hedendaagse gecomponeerde muziek. Het ensemble speelt veel repertoire van (inmiddels klassieke) twintigste-eeuwse componisten, is voortdurend op zoek naar jong talent en gaat coproducties aan met andere disciplines. Het Asko Ensemble is een veelgevraagd ensemble voor filmmuziekprogramma's, dansprojecten, multimediaprojecten en moderne operabegeleidingen. Het Asko Ensemble heeft geen vaste dirigent en werkte samen met dirigenten als Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw en Peter Rundel. Het ensemble verleende zijn medewerking aan vele operavoorstellingen en aan vele radio- en cd-producties. Hoogtepunten waren onder meer het succesvolle optreden in de Alice Tully Hall in New York samen met het Schönberg Ensemble, uitvoeringen van werken van György Ligeti, het programma CEL met werken van Yannis Xenakis, en vormgeving van Peter Struycken samen met Danceworks Rotterdam, wereldpremières van Kyriakides, Ciciliani, Twaalfhoven, Rijnvos , Wolfe, Van Eck, Van Bergeijk en Ter Schiphorst.

Schönberg Ensemble
Het Schönberg Ensemble werd opgericht in 1974 door (oud-)leerlingen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aanvankelijk bestond het repertoire uit de kamermuziekwerken van de componisten van de Tweede Weense School. Inmiddels behoort het gehele twintigste-eeuwse repertoire tot het werkterrein van het ensemble. Het Schönberg Ensemble gaf compositieopdrachten aan een groot aantal Nederlandse en buitenlandse componisten. Het ensemble was in vrijwel alle landen van Europa, Canada, de Verenigde Staten, India en Japan te horen. Het Schönberg Ensemble bracht cd's uit bij onder meer Deutsche Grammofon, Nonesuch, Philips en Teldec/Warner. Hoogtepunten uit de afgelopen twee seizoenen waren twee succesvolle reprises met het Asko Ensemble bij De Nederlandse Opera: Rêves d'un Marco Polo van Claude Vivier (tijdens het Holland Festival) en de opera Writing to Vermeer van Louis Andriessen. Het Schönberg Ensemble bracht een aantal grote producties: in de serie Tijdgenoten in het Concertgebouw Amsterdam werd Jan van Vlijmens Inferno voor koor en groot ensemble uitgevoerd en de wereldpremière van Vladimir Tarnopolski's De slinger van Foucault.

Asko Kamerkoor
Het Asko Kamerkoor is een kamerkoor van semi-professionele en aankomend professionele zangers. Het Asko Kamerkoor heeft als doel het uitvoeren van eigentijdse kamerkoorwerken die actueel en grensverleggend zijn en brengt deze koorwerken onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek. Daarbij wil het een voortrekkersrol in de muziekpraktijk vervullen door zangers en andere musici te scholen en te coachen in voor hen vaak ongewone muziek.
Het Asko Kamerkoor is opgericht in 1978 door Stichting ASKO (organisatie voor hedendaagse muziek: voor koor en ensemble). Aanleiding hiertoe was een uitvoering van Passaggio van Luciano Berio.
In 2003 heeft het Asko Kamerkoor onder eigen naam een stichting opgericht om zich organisatorisch en in repertoirkeuze te onderscheiden van het Asko Ensemble. Ideologisch zijn beide zusterorganisaties echter nauw met elkaar verbonden en treden zij met enige regelmaat samen op.
Dirigent van het eerste uur is Jos Leussink, die tot op heden alle producties van het koor begeleidt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.