muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Asger Hamerik

(oorspr. Hammerich) geboren Kopenhagen 8-4-1843, gestorven Frederiksberg 12-7-1923
Deens componist

Asger Hamerik had een succesvolle carrière als componist, echter niet in Denemarken.
Op jonge leeftijd studeerde hij bij Niels Wilhelm Gade en Johan Peter Emilius Hartmann. Daarna ging hij naar Duitsland waar hij leerling werd van Hans von Bülow. Nog belangrijker was zijn studie in Parijs bij Berlioz die Hameriks ontwikkeling over de jaren bleef volgen. Na de dood van Berlioz verliet hij Parijs.

In 1871 werd Hamerik aangesteld als directeur van de muziek academie het Peabody Institute in Baltimore, Maryland. Voor het orkest van het instituut schreef hij verschillende van zijn symfonieën en hij had ook een aanzienlijk succes met zijn suites gebaseerd op Noorse volksmelodieën.

In 1900 keerde hij terug naar Denemarken, waar hem nooit een functie aangeboden werd binnen het Deense muziekleven en na thuiskomst stopte hij met componeren.

Asger Hamerik componeerde zeven symfonieën, 4 opera's en verscheidene grote werken voor koor en orkest, met stylistische affiniteiten met zowel Gade als Berlioz. Hij componeerde eveneens elegante kamermuziek. Over het geheel genomen kan zijn werk getypeerd worden door een zeldzame elegantie in de behandeling van muzikale en technische trekken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.