muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ary Verhaar

Nederlands componist, Den Haag 23 april 1900 - 5 maart 1994

Opleiding
De eerste beginselen van de muziek leerde hij van zijn vader, die orgel en tuba speelde, maar van een beroepsopleiding was aanvankelijk geen sprake. Eerst nadat hij zijn studies voor onderwijzer, kalligrafie en tekenen (MO) had geëindigd in 1929, ging hij zich ernstig op muziek bezinnen. In 1933 werd zijn eerste werk bekroond, het oratorium Ichnaton's Zonnehymne. Deze prijs, alsook zijn optreden als pianist in Den Haag, Amsterdam en voor verschillende omroepverenigingen, markeren het einde van zijn leertijd.

Activiteiten
Van 1961 tot 1964 was Verhaar muziekmedewerker van het Haagsch Dagblad (dat in 1964 werd opgenomen in Het Parool). Naast musicus en componist was hij privé-leraar voor piano en theoretische vakken. Tot zijn oud-leerlingen behoort Daniël Wayenberg.

Publicaties
Verhaar schreef korte biografieën over Debussy, Ravel en Bartók (uitg. Kruseman, 1950).

Composities
In zijn eerste werk, Ichnaton's Zonnehymne, laat Verhaar zich kennen als een in de traditie geworteld componist, hoewel zijn werk zich meer aansloot bij de jongeren dan van tijdgenoten. Een ander opmerkelijk stuk is Spiegel van het menschelijk bedrijf, gebaseerd op het werk van de 17e eeuwse dichter Jan Luyken. Ary Verhaar componeerde ook instructieve muziek.

Prijzen
In 1959 ontving Verhaar de Visser Neerlandia-prijs voor 3 Sonaten opus B voor piano. Een jaar later werden twee inzendingen voor de prijsvraag van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging, Cliqueton-cliquetis voor alt en strijktrio en Muziek voor clavichord, bekroond met respectievelijk een eerste en tweede prijs. In 1960 kreeg hij voor de Mars voor harmonieorkest een prijs van de Nederlandse Reeders Vereniging. In hetzelfde jaar werd zijn Archangeli voor orgel bekroond n.a.v. de restauratie van de Grote Kerk in Den Haag. In 1962 ontving de componist wederom de Visser Neerlandia-prijs, ditmaal voor zijn Strijkkwartet.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.