kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Arturo Benedetti Michelangeli

Arturo Benedetti Michelangeli's legendarische uitvoering van: "...La Fille aux cheveux de lin" van Claude Debussy "Preludes Book 1"

Arturo Benedetti Michelangeli geboren Brescia, 5 januari 1920, gestorven Lugano, 12 juni 1995
Italiaans pianist

Arturo Benedetti Michelangeli werd geboren in Brescia. Op driejarige leeftijd kreeg hij muzieklessen van zijn vader. Michelangeli begon zijn reguliere muzieklessen op vierjarige leeftijd aan aan het "Istituto Musicale Venturi" in Brescia, onder leiding van Paolo Chimeri.

Op zijn tiende werd hij toegelaten tot het Conservatorio "Giuseppe Verdi" van Milaan, waar hij piano en compositie studeerde bij Giovanni Anfossi en viool bij Renzo Francesconi. Hij behaalde zijn solistendiploma in Milaan in 1934 op zijn veertiende jaar en begon direct aan zijn carrière als artiest.

Op aandringen van zijn vader studeerde Michelangeli korte tijd medicijnen.

In June 1938, at the age of 18, Arturo Benedetti Michelangeli took part to the Second International Music Contest of Bruxelles, dedicated to the memory of the Belgian violinist Eugène Ysaye.

Zijn professionele carrière ving aan in juni 1938 met zijn deelname aan het Internationale Ysaÿe Festival in Brussel, waar hij op de zevende plaats eindigde. Een jaar later in 1939 vergaarde Michelangeli zijn eerste roem met de eerste prijs op het internationale festival van Genève, waarvan de jury werd voorgezeten door Ignaz Paderewski en waar hij door de pianist Alfred Cortot, die deel uitmaakte van de jury, werd uitgeroepen tot "een nieuwe Liszt".

Michelangeli speelde in 1946 in Engeland en werd in 1948 uitgenodigd in de V.S. In 1949 werd hij gevraagd deel te nemen aan de festiviteiten ter ere van de honderdste verjaardag van Chopin's sterfdag in Warschau.

Michelangeli wijdde zich eveneens met groot enthousiasme aan lesgeven. Zijn reputatie in de muzikale wereld groeide en leidde tot aanstellingen aan het conservatorium van Bologna en later aan het conservatorium van Venetië en Bolzano. Ook gaf Michelangeli master-classes in Arezzo, Siena, Turijn en Lugano.

Na een aan zijn gezondheid gerelateerde pauze, keerde Michelangeli terug naar het podium in 1964, toen hij naar Rusland reisde. Het jaar erop tourde hij door Japan, vervolgens de V.S., Israël en Duitsland. Michelangeli stichtte het International Piano Festival in Brescia en Bergamo in 1964 en bleef hiervan artistiek directeur voor zo'n drie jaar.

Michelangeli vestigde zich in een stad dichtbij Lugano en wijdde zich aan het perfectioneren van zijn interpretaties. Hij gaf solo optredens en concerten door heel Europa, waaronder de Vaticaanse concerten van 1977 en 1987, evenals de Bregenz en Londen concertseries. Tijdens een concert in Bordeaux in 1988 werd hij ziek. In 1998 keerde hij terug naar zijn internationale concert carrière.

Michelangeli wordt beschouwd als één van de meest indrukwekkende en virtuoze pianisten van de twintigste eeuw, tussen namen als Horowitz en Richter, en geldt als de belangrijkste Italiaanse pianist na Ferruccio Busoni.

Sergiu Celibidache praat over Arturo Michelangeli

Michelangeli staat bekend om zijn perfecte uitvoeringen. De muziek-criticus Harold Schonberg schreef over hem: "Zijn vingers kunnen net zo min een foute noot aanslaan of een passage verknoeien, als dat een afgevuurde kogel van zijn koers kan worden gebracht."

Michelangeli's discografie bevat hoogtepunten als live uitvoeringen in Londen van Ravels Gaspard de la Nuit en Chopins pianosonate nr. 2. Zijn gecombineerde opname uit 1957 van Ravels pianoconcert in G en Rachmaninovs vierde pianoconcert op EMI wordt beschouwd als een van de belangwekkendste concertopnamen ooit gemaakt. Voor een concertpianist had hij een opvallend klein repertoire.

Benedetti Michelangeli heeft 19 Folksongs a cappella voor SAT man chorus van Trente (Italië) geschreven, dit is zijn enige kleine productie als componist, maar met grote artistieke waarde.

Michelangeli had de reputatie om het minste of geringste optredens op het laatste moment af te zeggen en gold als een geobsedeerde perfectionist achter het toetsenbord. Zijn laatste optreden vond plaats op 7 mei 1993 in Hamburg. Na een slepende ziekte overleed hij in Lugano in 1995 en werd begraven in Pura.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Arturo_Benedetti_Michelangeli


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 237.