muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur William Foote

Arthur William Foote geb. Salem Mass. 5-3-1853, gest. Boston Mass. 8-4-1937
Amerikaans organist, leraar en componist

Arthur William Foote was een toonaangevend lid van een groep componisten genaamd de Boston Six of de Second New England School. Samen schreven de Six, waaronder John Knowles Paine, Horatio Parker, George Chadwick, Edward MacDowell, Amy Beach en Arthur Foote, de eerste wezenlijke verzameling van "klassieke" muziek in Amerika. Arthur Foote was vooral bekend om zijn kamermuziek, kunstliederen en muziek voor koor. Hij werd gezien als de "Dean of American Composers" gedurende de eerste twintig jaar van de twintigste eeuw. Hij heeft volgende generaties muzikanten beïnvloedt door zijn leerboeken.

Foote studeerde compositie en muziekgeschiedenis bij John Knowles Paine. In 1875, een jaar nadat hij zijn diploma behaald had, werd hem de eerste 'meestergraad' in de muziek ooit toegekend door een Amerikaanse universiteit. Hij ging verder studeren bij de organist B. J. Lang.

Hij nam studenten aan voor piano- en orgelles om zichzelf te onderhouden. In 1876 gaf hij pianorecitals, vaak samen met kamermuziekensembles. Hij ging ook werken als kerkorganist in de Church of the Disciples in Boston, een "vrije kerk", opgericht door James Freeman Clarke. Foote ontdekte dat hij liever in de kerk speelde dan in de concertzaal. In 1878 werd hij organist en koormeester van de First Church, Unitarian, in Boston, een ambt dat hij 32 jaar lang bekleedde.

Foote schreef veel anthems en een aantal orgelwerken voor kerkdiensten. Deze stukken waren opzettelijk kortgehouden, waardoor ze zeer toegankelijk in het gehoor van de kerkgangers lag en makkelijk uit te voeren voor het koor en de muzikanten. Zijn populairste anthem was Still, Still with Thee. Hij schreef ook wereldlijke vocale kwartetten en koorwerken, waaronder drie cantaten voor koor en orkest op tekst van gedichten van Henry Wadsworth Longfellow, The Farewell of Hiawatha, The Wreck of the Hesperus en The Skeleton in Armor. Hij componeerde ook meer dan 100 kunstliederen. Hoewel sommige van zijn vroege pogingen w.o An Irish Folk-Song erg populair waren en vaak gepubliceerd werden hield hij zelf meer van zijn latere liederen zoals First World War uit 1919.

Foote is nu vooral nog bekend om zijn instumentale muziek. Bijna al zijn kamermuziekwerken zijn opgenomen. Toen hij nog leefde was de Four Character Pieces naar de Rubaiyat van Omar Khayyam zijn populairste werk. Zijn bekendste werken zijn Night Piece, voor fluit en strijkers en de Suite in E major (1908) voor strijkers.

De muziek van Foote en zijn tijdgenoten klinkt als afgeleid van de 19e eeuwse Europese stijlen. Foote had een subtiele eigen lyrische stijl die duidelijk te onderscheiden is in een groot deel van zijn werk. Luisterend naar zijn violin sonata wordt je herinnerd aan Brahms, niet verrassend dus dat Foote en de Boston Six, tenminste in hun vormende jaren tijdgenoot waren van Brahms. Foote schreef zijn violin sonata in 1889 in datzelfde jaar publiceerde Brahms zijn derde compositie in die vorm. In Foote's eerste piano trio uit 1884, is een aanduiding van Amerikaanse lofzangen te horen.

Drie decennia later, in een stuk voor fluit, cello en harp genaamd At Dusk, was te zien dat Foote zijn stijl had bewerkt om de vernieuwende harmonie van de impressionistische Franse componist Claude Debussy eraan toe te voegen.

Hoewel Foote later een muzikale conservatief bleek, werd hij in zijn vroege jaren als radicaal gezien omdat hij uitvoeringen van Brahms en Wagner bevorderde, die het muzikale establishment te vooruitstrevend vond. Hij schreef later, "Dit waren de dagen toen de muziek van St. Saëns tot ons kwam als een verbluffende nieuwigheid.....toen het nieuwe Grieg concerto iedereen fascineerde en toen sommigen van ons in 1876 naar Bayreuth gingen naar de eerste uitvoeringen van de Niebelungen Ring.

Arthur William Foote hielp zijn oudere broer Henry Wilder Foote de lofzangen van de Church Universal in 1890 persklaar te maken. Ook werkte hij samen met zijn zuster Mary om de lofzangen voor 'Church and Home'te bewerken voor de American Unitarian Association in 1896. Foote hechtte grote waarde aan religieuze tolerantie.

In 1880 trouwde Foote met Kate Grant Knowlton, hun enige dochter Katharine Foote Raffy, was degene die haar vader overhaalde om in zijn late leven zijn autobiografie te schrijven.

Bron: www.uua.org


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.