muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arthur vincent lourie

Arthur Vincent LouriéArthur Vincent Lurié, echte naam Artur Sergeyevich Luriye geboren St.- Petersburg 14-5-1892, gestorven Princetown (New Jersey) 12-10-1966
Amerikaans- Russisch componist

Arthur Lourié was van Joodse afkomst. Hij studeerde compositie bij Glazunov aan het conservatorium van St. Petersburg.

Aanvankelijk stond Lourié sterk onder invloed van Stravinsky en Schoenberg. Na de revolutie werd hij hoofd van de Muziekafdeling van het ministerie van Onderwijs.

In 1921 verliet Lourie Rusland, eerst naar Berlijn en vervolgens in 1922 en vestigde hij zich in Frankrijk, waar hij toetrad tot de École de Paris, een groep van niet-Franse componisten.

In 1941 tijdens de bezetting van de nazi's ging Lourié naar New York in de VS, waar hij enkele partituren voor films schreef en andere werken.

Zijn eerste werken, ca. 1915 werden voor liturgisch gebruik geschreven op Franse of Latijnse teksten. Ook componeerde hij een liturgische sonate voor piano, koor en orkest.

Werk: o.a. orkestmuziek: Japanse suite, Dialectische symfonie; kamermuziek: liederen, Regina Coeli voor alt, hobo en trompet, Improperium voor bariton, 4 violen en bas, 3 strijkkwartetten, vioolsonate met twee bassen; balletmuziek, oa. The snow mask; opera: The feast in time of plague; geschriften: Koussevtzky and his Epoch (1931).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.