muziekbus
Dit artikel is 06-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arthur schnabel

Artur Schnabel

Oostenrijks pianist en componist, geboren Lipnik, 17 april 1882, gestorven Axenstein vlakbij Morschach in Zwitserland, 15 augustus 1951

Biografie
In 1884, toen Artur Schnabel twee jaar was, verhuisde de familie naar Wenen. Hij begon piano te spelen toen hij vier was en op zijn zesde jaar kreeg hij pianolessen van Hans Schmidt van het Weense conservatorium. Op zijn negende jaar werd Schnabel pianoleerling van Theodor Leschetizky, bij wie hij zeven jaar studeerde van 1891-97.
Schnabel studeerde muziektheorie bij Eusebius Mandyczewski, een assistent van Johannes Brahms. Door hem werd Schnabel geïntroduceerd in de kring van Brahms.
In 1897 maakte Schnabel zijn officiële concert-debuut in de Bösendorfer-Saal in Wenen. Later in datzelfde jaar gaf hij een serie concerten in Boedapest, Praag en Brünn (tegenwoordig Brno)

In 1900 trok Schnabel naar Berlijn en trouwde daar in 1905 met de altzangeres Therese Behr-Schnabel, met wie hij op talrijke liederavonden optrad.

In 1913 trad hij uit het Jodendom. Hij raakte nauw bevriend met Ernst Krenek en Eduard Erdmann. In een uitvoering van Schönberg's Pierrot lunaire speelde Schnabel de pianopartij.
Na de Eerste Wereldoorlog maakte Schnabel uitgebreide tournees, waarbij hij de V.S., Rusland en Engeland bezocht. Vanaf 1925 doceerde hij aan de Berlijnse Staatsacademie, waar zijn meesterklassen hem grote faam brachten.

In 1933 nadat de nazis de macht hadden overgenomen, emigreerde Artur Schnabel naar Groot-Brittannië en van 1933-39 woonde de familie zomers in Tremezzo am Comersee in de Villa Ginetta. Daar was ook de Schnabel school, welke werd geleid door Peter Diamand, de latere leider van het Holland Festival. Artur Schnabel onderrichtte de pianisten, zijn vrouw Therese de zangers en Szymon Goldberg de violisten. Deze zomercursussen werden door zo'n vijftig meesterleerlingen bezocht.

In 1939 week de familie Schnabel uit naar de V.S. In 1944 werd hij genaturaliseerd tot Amerikaans Staatsburger. Hij doceerde aan de universiteit van Michigan en keerde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terug naar Europa.

Hij bleef concerten geven in zowel Amerika als Europa tot aan het eind van zijn leven, evenals componeren en het opnemen van albums.

Schnabel is als pianist vooral beroemd geworden door zijn interpretaties van de pianowerken van Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert. Hij verzorgde een uitgave van de pianowerken van Beethoven en met C. Flesch van de vioolsonates van Mozart en Brahms. Schnabel nam alle 32 Beethoven sonatas op en vele andere werken.

Schnabel trad in zijn laatste jaren ook met zijn zoon Karl Ulrich Schnabel in het openbaar op.

Onder zijn eigen composities zijn drie symfonieën, vijf strijkkwartetten, een pianoconcert, kamermuziekwerken en pianowerken, liederen en de Rhapsody for Orchestra (1948). Als componist van orkestwerken en kamermuziek schreef hij onder invloed van Arnold Schönberg vooral atonale muziek. Hij omschreef zijn standpunt nader in: Music and the line of most resistance (1942). Voorts schreef hij Reflections on Music (1933).

websites: www.schnabelmusicfoundation.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.