muziekbus
Dit artikel is 13-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arthur rubinstein

Rubinstein "Heroic" Polonaise

Arthur Rubinstein

Artur Rubinstein geboren Lódz, 28-1-1887, gestorven Genève, 20-12-1982
Amerikaans pianist van Poolse afkomst

Geboren in Lodz, Polen, in 1887, werd Arthur Rubinstein één van de grote pianisten van de 20ste eeuw. Op zijn derde jaar begon hij piano te studeren, en binnen vijf jaar trad hij voor het eerst op in het openbaar.

Toen Rubinstein tien jaar was werd hij door zijn moeder meegenomen naar een auditie voor de beroemde violist Joseph Joachim. Onder de indruk van de jonge Rubinstein's uitvoering van Mozart, stemde Joachim erin toe om de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn algemene en muzikale opleiding. Haar zoon achterlatend in Berlijn om te studeren, keerde Rubinstein's moeder terug naar Lodz. Rubinstein zou nooit meer terugkeren om bij zijn familie te wonen.

Joseph Joachim, die de adviseur van de jonge Rubinstein bleef, introduceerde hem bij Heinrich Barth. Het was onder Barth's voogdij dat Rubinstein zijn eerste stappen zette naar serieuze optredens. Na slechts drie jaar studie in Duitsland, maakte Rubinstein zijn debuut in de Beethoven Saal met het Berliner Philharmoniker. Hij speelde werken van Mozart, Chopin, en Schumann, zowel als Camille Saint-Saens's Concerto no. 2 in G, wat hij gedurende zijn gehele carrière zou blijven spelen. Een criticus schreef: "Hij speelde alles, niet als een wonderkind, maar als een rijpe volwassen musicus."

Rubinstein bleef optreden door heel Europa en kreeg lovende kritieken. In 1966 reisde hij naar New York om op te treden in de Carnegie Hall. De ontvangst in New York was koel, maar hij voltooide zijn toernee van 75 concerten in het land zoals hij had gepland. Na terugkeer naar Parijs, trok Rubinstein zich vier jaar lang terug van openbare uitvoeringen. In deze tijd leefde hij een onstuimig bestaan, soms was hij arm en had hij geen slaapplaats, en op andere momenten leefde hij tussen de culturele elite. Rubinstein bleef echter oefenen en raakte bevriend met de dirigent Serge Koussevitzky en de componist Igor Stravinsky. In 1914, bij het begin van de WO I, verliet Rubinstein Parijs om naar Spanje te gaan.

Rubinstein's toernee door Spanje was een belangrijk keerpunt in zijn leven. Hij was een rijper en gepassioneerder pianist geworden sinds zijn optreden in Carnegie Hall en de Spanjaarden reageerden enthousiast op hem. Terwijl hij daar was leerde hij Spaans en begon hij de werken van de Spaanse componisten Manuel de Falla, Isaac Albéniz, en Enrique Granados te spelen. Zijn spel was niet het gecontroleerde ingetogen spel van de traditionele klassieke musicus, maar een wilde ongeremde omhelzing van de piano. Het was zijn charismatische en gepassionneerde spel, eerder dan zijn virtuositeit, dat grote aantallen toehoorders trok. Na zijn bezoek aan Spanje maakte Rubinstein een uitgebreide toernee in Zuid-Amerika. Door deze optredens had hij het geld en de moed om terug te keren naar Europa en door te gaan met optreden.

Eénmaal in Parijs, keerde hij terug naar zijn uitzinnige levensstijl van voor de oorlog. Met zijn vrienden Cocteau en Picasso, leidde hij het leven van de artiest, maar voelde dat zijn eigen spel tot een stilstand was gekomen.

Pas op zijn veertigste besloot hij zich te vestigen. In die tijd ontmoette hij de dochter van de grote Poolse dirigent, Emil Mlynarski. Hoewel Nela Mlynarski bijna twintig jaar jonger was dan hij, trouwden ze in 1932 in Londen. Meer dan al het andere, was het deze relatie en het begin van een gezinsleven, dat hem de behoefte oplegde terug te keren tot de strengheid van het studeren. Kort na de geboorte van hun eerste kind, huurde Rubinstein een kleine boerderij en begon twaalf tot zestien uur per dag te studeren.

In 1937, op het toppunt van zijn kunnen, keerde Arthur Rubinstein terug naar Carnegie Hall. Het was meer dan dertig jaar geleden, en deze keer werd hij binnengehaald als een genie. In zijn uitvoering van Chopin zagen critici niet alleen de meester musicus, maar een revolutionaire reïnterpretatie van het werk van de componist.

Rubinstein realiseerde zich dat de groeiende dreiging van de Nazi bezetting zijn familie onmiddelijk noodzaakte tot verhuizing naar Amerika, waar hij een thuis vond in Los Angeles tussen een aantal andere Europese vluchtelingen.
Hoewel hij in 1946 Amerikaans staatsburger werd, woonde hij het grootste deel van zijn latere leven in Europa.

Na de oorlog en het verlies van zijn gehele familie in Lodz, wijdde hij zich aan openbare optredens ter ondersteuning van de nieuwe staat Israël.

Ondanks zijn leeftijd en verslechtende gezondheid, bleef Rubinstein optreden tijdens de zestiger en zeventiger jaren. Zelfs nadat hij blind was geworden, reisde de wereld door om les te geven en lezingen te houden. Op zijn drieëntachtigste voltooide hij zijn biografie, MY MANY YEARS, en verliet zijn vrouw zes jaar later voor een andere vrouw.

Hij stierf in Genève, in Zwitserland, in 1982 en zijn as werd begraven in een bos in Israël dat naar hem vernoemd is. Onder zijn vele onderscheidingen waren onder meer het Franse Legioen van Eer en de Amerikaanse Medaille voor Vrijheid.

Genoemd begraven van zijn as in Israel kan niet plaatsgevonden hebben; de Joodse wetgeving in Israel staat crematie niet toe. Men kan er gevoeglijk van uit gaan, dat zijn lichaam ofwel in Israel begraven is, danwel een illegale ceremonie heeft plaatsgevonden van een gebuiten Israel gecremeerd lichaam.

Rubinstein was proud of being a Jew and was a great friend of Israel, which he visited several times with his wife and children, giving concerts with the Israel Philharmonic Orchestra, recitals, and master classes at the Jerusalem Music Center. In his will, he asked to be buried in Jerusalem. Rubinstein died in Geneva, Switzerland, on December 20, 1982, at the age of 95, and his body was cremated. On the first anniversary of his death, an urn holding his ashes was buried in Jerusalem, Israel, in a dedicated plot now dubbed "Rubinstein Forest" overlooking the Jerusalem Forest. This was arranged with the rabbis so that the main forest wouldn't fall under religious laws governing cemeteries. Israel now has an Arthur Rubinstein International Music Society which holds the triennial Arthur Rubinstein International Piano Master Competition - Rubinstein Remains Are Buried in Jerusalem Plot
An urn with the cremated remains of the pianist Arthur Rubinstein was buried in a fenced plot overlooking forested hills today, the first anniversary of his death at the age of 95.
Shlomo Mintz, a former pupil of the famed pianist, played the violin at the gravesite. The interment followed a yearlong effort by Mayor Teddy Kollek to fulfill Rubinstein's wishes.
The pianist wanted his ashes spread over the Jerusalem forest, but Israel's chief rabbis ruled that would mean the public park would have to come under religious laws governing cemeteries. A compromise was reached under which a small plot was set aside for Rubinstein's grave. - (December 22, 1983 muziek en zijn grote oeuvre blijft een inspiratie voor klassieke muziekliefhebbers over de hele wereld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.