muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arthur nikisch

Arthur NikischArthur Nikisch geboren Lébényi Szent Miklós, Hongarije 12 oktober 1855, gestorven Leipzig, 23 januari 1922
Duits dirigent van Hongaarse afkomst

Arthur Nikisch studeerde vanaf 1866 aan het conservatorium in Wenen, waar hij viool studeerde bij Joseph Helmessberger en compositie bij Dessoff. Toen hij studeerde won hij verschillende prijzen voor compositie, zowel als voor viool- en pianospelen, maar hij concentreerde zich op het vioolspel. In 1874 werd Nikisch lid van het Weense Hoforkest, waar hij speelde onder Brahms, Liszt, Verdi en Wagner, zowel als Herbeck en Dessoff. Ook nam hij deel aan de eerste uitvoering van Bruckner's tweede Symfonie onder directie van de componist zelf.

In 1878 werd hij assistent dirigent van de Leipzig Opera en in 1882 werd hij chefdirigent. Van 1889 tot 1893 was Nikisch dirigent van het Boston Symphony Orchestra en van 1893 tot 1895 leider van de opera te Pest.

In 1912 nam Nikisch het London Symphony mee naar de Verenigde Staten, de eerste keer voor een Europees orkest. In 1913 maakte hij de eerste commerciële opname van een complete Symfonie No. 5 van Beethoven samen met het Berliner Philharmoniker, een uitvoering die later opnieuw uitgebracht werd op LP en CD door EMI.

In 1895 vestigde Nikisch zich voorgoed in Leipzig, waar hij als opvolger van Carl Reinecke dirigent van de Gewandhausconcerten werd, die onder zijn leiding een schitterende bloeitijd beleefden. In hetzelfde jaar werd Nikisch eveneens chefdirigent van het Berliner Philharmoniker en behield beide posities tot aan zijn dood. Ook trad Nikisch regelmatig op als gastdirigent in tal van Europese steden.

Nikisch was een dirigent van grote romantische stijl en hij was baanbrekend als voorvechter van Bruckners symfonieën.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.