muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arthur grumiaux

Arthur Grumiaux

Arthur Grumiaux geboren 21-3-1921 Villers-Perwin, gestorven 16-10-1986 Brussel
Belgisch violist

violist. Daarnaast volgde Grumiaux piano-onderricht.
Van 1926 tot 1932 studeerde hij aan het conservatorium van Charleroi, waar hij viool en piano bij Fernand Quinet studeerde en behaalde een eerste prijs in beide disciplines.

Van 1932 tot 1942 studeerde Grumiaux aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, waar hij viool studeerde bij Alfred Dubois. Vanaf oktober 1941 nam Dubois hem aan als zijn assistent en Grumiaux, op dat moment 20 jaar oud, bleef dit tot aan Dubois dood in 1949.

Grumiaux nam verder privé-lessen in compositie bij George Enescu in Parijs.

In 1940 won hij de 'Prix de Virtuosité' toegekend door de Belgische regering.

Op internationale erkenning als violist moest Grumiaux wachten tot na de Tweede Wereldoorlog.

In 1949 nam Grumiaux na de dood van Alfred Dubois diens klas over en werd aangesteld als professor in viool aan het conservatorium van Brussel.

Grumiaux, die bekendstond als een uitstekend Mozart-vertolker, putte uit een breed repertoire dat tevens werk van Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Claude Debussy, Igor Stravinsky en Alban Berg omvatte.

Grumiaux trad vanaf 1950 regelmatig op met pianiste Clara Haskill en vormde in 1967 een trio met Georges Janzer en Eva Czako.

In 1973 werd Grumiaux geridderd door koning Boudewijn voor zijn diensten aan de muziek; hiermee deelde hij de titel baron met Paganini.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.