muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

arrigo boito

Arrigo Boito

Arrigo Boïto geb. 24-2-1842 te Padua - gest. 10-6-1918 te Milaan
Italiaans componist en librettist

Arrigo Boïto was de zoon van een Italiaanse kunstschilder en een Poolse gravin. Hij studeerde aan het conservatorium van Milaan en na zijn studie voltooid te hebben componeerde hij twee cantates en de opera Mefistofele (naar Goethe's Faust, Scala 1868), die in eerste instantie een fiasco werd.

Na deze mislukking concentreerde Boïto zich op de letterkunde en schreef teksten van Verdi's Otello en Falstaff, van Ponchielli's Gioconda, onder het psuedoniem Tobia Gorrio. Verder vertaalde hij Wagners Tristan und Isolde en vele andere Duitse werken.

Van 1889-97 was Boïto directeur van het conservatorium in Parma. In 1893 werd hij doctor honoris causa van Cambridge en in 1912 werd hij senator in Italië.

Boïto werkte tot aan zijn dood aan zijn tweede opera Nerone (op eigen tekst), die zes jaar later in 1924 in première ging, uitgevoerd door Toscanini. Deze opera leidde niet tot een blijvend succes hoewel Mefistofele inmiddels tot het vaste repertoire was gaan horen.

Mefistofele
Het is altijd moeilijk het begin van een historische beweging vast te stellen, immers veelvuldig zijn de stromingen die samenvloeien voor de geestelijke vorming van een tijdperk. Een speciale datum is zeer belangrijk: 6 maart 1868, de dag waarop in de Scala te Milaan de eerste uitvoering gegeven werd van de opera Mefistofele van Arrigo Boito. Het was de eerste keer dat in een Italiaans theater een gevecht werd geleverd dat in zeker opzicht deed denken aan de storm die Victor Hugo's Hernani ontketende in Parijs, veertig jaar vroeger. En evenals in Parijs was ook in Milaan de uitwerking véél belangrijker dan men vandaag nog wil aannemen. Want met Mefistofele - en achter het werk zelf de actie van de voornaamste ingewijden die de dichtermusicus aangespoord hadden deze omvangrijke opera te componeren - trachtte de Italiaanse muziek los te breken uit de ban van dat bewonderenswaardige 'provincialisme', waarin zij tot dan toe had geleefd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.