kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

armin knab

Armin Knab

Armin Knab geboren Neu- Schleichach (Unterfranken) 19-2-1881, gestorven Bad Wörishofen 23-6-1951
Duits componist en schrijver over muziek, musicus en jurist

Knab groeide op in Kritzingen, waar hij de Königliche Lateinschule und Progymnasium bezocht. Na voltooiing van van het gymnasium in het jaar 1897, studeerde Knab in Würzburg en München Rechten en Muziekwetenschappen.

Vanaf 1913 was Knab kantonrechter in Kitzingen, alsook jarenlang rechter in Rothenburg ob der Tauber, in Fürth en als laatste in Würzburg. Sinds het begin van zijn juridische loopbaan werd hij door zijn beroepsmatige verplichtingen zodanig in beslag genomen, dat hij wegens de dubbele belasting van, enerzijds jurist en anderzijds gepassioneerd musicus te zijn, in een crisis raakte, die hij echter overwon.

Armin Knab besloot voor de muziek te kiezen en was vanaf 1934 compositieleraar aan de Hochschule für Musikerziehung und Kirchenmusik te Berlijn.

Hij componeerde enige belangrijke liederencycli, waaronder Eichendorff-Lieder en Wunderhorn-Lieder en a-cappella koorwerken, waarvan Zeitkranz de bekendste is.

Na de WO II leefde Knab weer in Kitzingen. Hij stierf in 1951 tijdens een verblijf in Bad Wörishofen, tijdens een kuur. Zijn graf bevindt zich op het "Oude Kerkhof" in Kitzingen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 14.