muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

aribert reimann

Aribert Reimann

Aribert Reimann geboren Berlijn 4-3-1936
Duits componist en pianist

Aribert Reimann groeide op in een muzikale familie, zijn vader was koordirigent en zijn moeder een bekend oratorio zangeres.

Op zijn tiende jaar begon Reimann liederen voor stem en piano te componeren. Na het behalen van zijn diploma aan de middelbare school, werkte Reimann als repetitor aan de studio van de Städtische Oper in Berlijn en tegelijkertijd studeerde hij compositie bij Boris Blacher en Ernst Pepping en piano bij Otto Rausch.

In 1957 begon hij zijn carrière als solo pianist en begeleider. Een jaar later ging hij naar de universiteit van Wenen om musicologie te studeren.

In 1959 werd zijn ballet Stoffreste, naar een libretto van Günter Grass voor het eerst uitgevoerd aan de Städtische Bühnen in Essen.

Muziektheater en vocale muziek, in het bijzonder lied, zijn de pijlers die het creatieve werk van Reimann karakteriseren en bepalen. Van 1974 tot 1983 was hij professor van het hedendaagse lied aan de Musikhochschule van Hamburg en in 1983 professor van het hedendaagse lied aan de Hochschule der Künste in Berlijn.

Ein Traumspiel naar August Strindberg, dat voor het eerst werd uitgevoerd in 1965 was het begin van Reimann's oplopende succes als operacomponist. Werken als Melusine (Schwetzingen 1971), Lear (Beierse Staats Opera 1978), Die Gespenstersonate naar Strindberg (Berlijn 1984), Troades naar Franz Werfel's versie van het toneelstuk Euripides (Berlijn 1992) en Bernarda Albas Haus naar Federico García Lorca (München 2000), hebben zijn reputatie als operacomponist wijdverbreid gevestigd.

Voor zijn compositioneel oeuvre, dat liederen en werken voor het muziektheater zowel als talrijke kamermuziek en symfonische werken bevat, heeft Reimann een groot aantal prijzen, awards en onderscheidingen ontvangen: Berliner Kunstpreis 1962 für Musik (Jonge generatie), in 1963 Prix de Rome, in 1985 toekenning van het Großen Verdienstkreuzes des Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland' en de 'Ludwig-Spohr-Preis' van de Stad Braunschweig (Brunswijk), in 1986 de 'Prix de composition musicale de la Fondation Prince Pierre de Monaco', in 1988 'Verdienstorden des Landes Berlin', in 1991 de Frankfurter Musikpreis, toekenning van het Großen Verdienstkreuzes mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland , 1999 Commandeur de "l'Ordre du Mérite Culturel" de la Principauté de Monaco en in 2006 de Schönberg Preis om maar een paar te noemen.

Aribert Reimann woont in Berlijn

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.