muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aram Iljitsj KatsjatoerianAram Katsjatoerian geboren Tiflis, 6-6-1903 - Moskou, 2 mei 1978),
Armeens-Russisch componist

Naamsvarianten: Katsjatoerian Chatsjatoerian Katchatoerian Khatsjatoerian Katchaturian Khatchaturian Khachaturian Aram Ilyich Khachaturian

Aram Katsjatoerian was de zoon van een Armeense boekbinder in Tiflis (Tiblissi) en begon pas laat muziek te studeren. Van 1922-1929 studeerde hij cello en compositie aan het instituut van M. Gnessin in Moskou. Daarna bezocht hij het conservatorium in Moskou, waar Mjaskovski en Wasilenko zijn leermeesters waren en waar hij in 1934 het eindexamen met onderscheiding deed. Hij had onmiddelijk succes met zijn Eerste Symfonie opgedragen aan het Rode Leger.

Internationale bekendheid verwierf Katsjatoerian met zijn in 1935 gecomponeerde Pianoconcert.

In 1939 werd Khatchaturian aanvaard in het Comité der Sovjetrussische componistenorganisatie en verwierf hij drie Stalinprijzen, namelijk voor het ballet Gayaneh (met de wereldberoemde Sabeldans, naar motieven van een Armeense rondedans) uit 1943, de Tweede Symfonie (met het motto: Het Sovjetvolk strijdt voor de humaniteit) uit 1946 en de muziek bij de film De Slag om Stalingrad in 1950.

Khatsjatoerian werkte als dirigent in binnen- en buitenland en werd evenals Prokofiev en Sjostakovitsj in 1948 berispt om zijn westerse muzikale instelling. Hij rehabiliteerde zich met de muziek bij een filmbiografie over Vladimir Iljitsj Lenin, waardoor de schande van het westerse modernisme werd uitgewist.

In 1951 doceerde Katsjatoerian compositieleer, zowel aan het Moskouse conservatorium (tot 1968) als aan het Gnessin Instituut.

Hij maakte een uitgebreide studie van Armeense, Georgische en andere Kaukasische volksmuziek, die grote invloed op zijn werk uitoefende evenals bij andere meesters (Bartók, Kodály). Bivoorbeeld in werken als het ballet Spartacus (1954), het Vioolconcert in d (1940), het Celloconcert (1946), de toneelmuziek bij Lermontovs Masquerade (met de beroemde wals), de Toccata voor piano (1936) en de meer dan 40 liederen, waarvan één tot Staatshymne van de Armeense Volksrepubliek werd verheven.

Werken (behalve bovenstaande): piano: Poème in cis, suite voor twee piano's; Scherzo; kamermuziek, onder meer een kwartet en een trio; orkestwerken: symfonieën, concert voor viool en cello; koorwerken: Ode aan Stalin; balletten: Happiness (1939); toneelmuziek oa bij Macbeth van Shakespeare; filmmuziek; muziek voor harmonieorkest.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.