muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Apollo Ensemble

het Apollo Ensemble

Apollo - zoon van Zeus en Leto, god van het licht, de schone kunsten en de harmonie en aanvoerder van de negen muzen.

Website: Apollo Ensemble bezig met het onderzoeken en vertalen en vertolken van barokmuziek voor het moderne publiek. Om muziek uit diverse stijlperioden het meest optimaal uit te voeren wordt gespeeld op instrumenten of kopieën van instrumenten uit die tijd. Iedere keer opnieuw wordt een nieuwe invalshoek gekozen, het ensemble durft te experimenteren, met verfrissende resultaten. De programma's hebben een bijzonder karakter, door repertoirekeus, toevoeging van theatrale elementen of combinatie met andere kunstvormen. De bezetting is, afhankelijk van het programma, variërend van 3 tot ca. 25 musici. Er wordt ook in grote bezetting zonder dirigent gespeeld, zelfs de opera's worden door de concertmeester David Rabinovich geleid, waardoor er een bijzonder intense manier van samenspel ontstaat.

Projecten die de afgelopen jaren bijzonder de aandacht trokken waren o.a.:

"Joodse Barokmuziek " zelden uitgevoerde composities rond Joodse gemeenschappen in de Barok zowel vocaal als instrumentaal. (ook op cd uitgebracht)

Metamorfosen, een operaprogramma waar de opera Acteon van Charpentier in één programma gebracht is met de geënsceneerde cantate Apollo en Daphne van Handel.
Zwerfkunst door Flevoland: Het Weihnachtsoratorium van Bach, gecombineerd met beeldende kunst, uitgevoerd op de oorspronkelijk bedoelde dagen.
In 2005 was het 400 jaar geleden dat het eerste deel van Cervantes Don Quichot verscheen. Het Apollo Ensemble opende dat jaar met een speciaal programma rond twee instrumentale Don Quichotsuites.
Bovendien werd een cd gemaakt van dit programma.
Maar ook in "kleine bezetting" treedt het Apollo Ensemble regelmatig op met speciale thematische programma's.
Componisten geïnspireerd door de klank van de "oude" instrumenten hebben speciaal voor het Apollo Ensemble stukken geschreven zodat de brug tussen deze tijd en de Barok vanuit beide zijden bewandeld wordt. Jaarlijks wordt in Dronten op de Warmonderhof de Apollo Zomeracademie gehouden, een zomercursus voor gevorderde amateurs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.