kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio VivaldiNigel Kennedy, Vivaldi - Spring I

Antonio Lucio Vivaldi (geb. 4.3.1678 waarschijnlijk in Venetië - gest. 28.7.1741 in Wenen), Italiaanse componist.

Antonio Vivaldi, aanvankelijk vioolleerling van zijn vader Giovanni Battista, een van de meest vooraanstaande violisten van de kapel van de San Marco, en later leerling van Giovanni Legrenzi, had eveneens een opleiding tot priester. Hij begon zijn priesterlijke plichten in 1703, maar een jaar later kreeg hij wegens zijn bronchitusachtige astma dispensatie van zijn plichten, waarop Vivaldi zich met nog meer energie tot zijn muzikale interesses wendde. Nog in hetzelfde jaar werd hij koor- en orkestdirigent en vioolleraar aan het Ospedale della Pietà, een Venetiaans weeshuis voor meisjes en jeugdige prostituées. Een dergelijke combinatie van een religieuze functie en een wereldlijk beroep was in die tijd niet ongewoon Deze positie bekleedde hij tot 1740, toen hij ze wegens zijn ziekte moest opgeven. Hij trok zich terug in Wenen, waar hij een jaar later verarmd stierf.

Omdat Vivaldi rood haar had stond hij zijn hele leven bekend als il prete rosso (de rode priester), een bijnaam zoals het Italiaanse publiek zijn favoriete kunstenaars graag gaf. Hij reisde veel om te componeren en opera's en concerten te dirigeren in andere Italiaanse steden en elders in Europa.

Antonio Vivaldi, een van de grootste vioolvirtuosen van zijn tijd, schreef meer dan 770 werken, werd echter vooral door zijn concertcomposities beroemd. Ongeveer 450 concerten, daaronder meer dan 220 vioolconcerten vloeiden uit de veer van de meester, die het Italiaanse soloconcert aan de internationale doorbraak heeft verholpen. Zijn van de operasymfonie afgeleide driedelige concertvorm met de volgorde allegro - adagio - allegro met twee weloverwogen snelle hoekdelen van feestelijk karakter en een langzaam middenstuk, waarin het handschrift van de melodie voorrang heeft voor de strijkerbegeleiding of de generale bas, werden kenmerkend voor zijn stijl. Het vioolconcert breidde hij uit door nieuwe speelfiguren en strijktechnieken en ook door de uitbreiding van de toonomvang tot de 12de positie. Naast zijn talrijke concerten schreef Antonio Vivaldi, die een voorbeeld was voor Johann Sebastian Bach, onder andere drie oratoria, 42 geestelijke vocale werken, 41 kamercantates evenals ongeveer 49 opera's.

De Vier Jaargetijden
De Vier Jaargetijden (Le quattro stagioni in het Italiaans) is een cyclus van vier vioolconcerten gecomponeerd door Antonio Vivaldi. De Vier Jaargetijden is Vivaldi's bekendste werk en behoort tot de populairste werken uit de klassieke muziek.
De concerten werden in 1725 voor het eerst gepubliceerd als een deel van twaalf concerten, genaamd Il Cimento dell'armonia e dell'inventione (De Krachtmeting van Harmonie en Inventie). De eerste vier concerten werden vernoemd naar een seizoen. Elk concert bestaat uit drie delen, met een langzaam deel en twee snellere delen.
Vivaldi schreef voor elk van het seizoen een sonnet.
Het toekennen van de seizoenen aan de vier concerten, maakt De Vier Jaargetijden tot een van de eerste werken uit de programmamuziek.

Opbouw
Concerto Nr. 1 in E majeur, Op. 8, RV 269, "La primavera" (Lente)
Allegro
Largo e pianissimo sempre
Pastoral Dance: Allegro

Concerto Nr. 2 in g mineur, Op. 8, RV 315, "L'estate" (Zomer)
Allegro non molto
Adagio e piano - Presto e forte
Presto

Concerto Nr. 3 in F majeur, Op. 8, RV 293, "L'autunno" (Herfst)
Allegro
Adagio molto
Allegro

Concerto Nr. 4 in f mineur, Op. 8, RV 297, "L'inverno" (Winter)
Allegro non molto
Largo
Allegro

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Vier_Jaargetijden_(Vivaldi)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 7.