muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Stradivarius

Giacomo Antonio Stradivari, ook wel Stradivarius, (geb.Cremona, 1644 (?) - Cremona, 18 dec. 1737), was een Italiaans vioolbouwer.

Stradivarius, waarschijnlijk oorspronkelijk opgeleid als houtsnijder, was leerling van Nicola Amati en ontwikkelde bij zijn violen een klank die zich duidelijk van die van de violen van zijn leermeester onderscheidde door een grotere scherpte en glans. De concertviool was destijds nog een nieuwigheid, een afstammeling van de krassende fiedels gebruikt bij volksdansen. Stradivari ontwikkelde en experimenteerde om een krachtiger toon te verkrijgen en al snel stroomden de orders binnen van rijke personen uit heel Europa.

Behalve violen bouwde Stradivari allerlei snaarinstrumenten, waaronder ook cello's, altviolen, minstens één harp en gitaren. Stradivari bleef tot na zijn 90ste instrumenten maken, tot aan zijn dood in 1737. Men schat dat Stradivari ongeveer 1100 instrumenten heeft gemaakt. Daarvan zijn nog ca 700 instrumenten bewaard gebleven, waarvan ca 540 violen.

Stradivarius had elf kinderen bij zijn twee vrouwen met wie hij in totaal 70 jaar getrouwd is geweest. Zijn zonen Francesco (1 feb. 1671 - 11 mei 1745) en Omobono (14 nov. 1679 - 8 juli 1742) zetten het werk van hun vader voort.

Deze voor vrijwel alle musici onbetaalbare instrumenten zijn doorgaans eigendom van vermogende derden die het instrument uitlenen aan topviolisten.

Toen de Lady Blunt in 1971 op een veiling bij Sotheby's meer dan 200.000 dollar (ruim 225.000 euro) opbracht, was menigeen verbaasd. Maar in 1998 bracht de Kreutzer 1,5 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) op bij Christie's, een ander veilinghuis in Londen. Op een veiling bij Christie's in New York werd in 2006 "The Hammer" afgehamerd op 2,74 miljoen euro; een nieuw wereldrecord voor een muziekinstrument. Het vorige dateert van een jaar geleden, toen bij hetzelfde veilinghuis bijna 2 miljoen euro werd betaald voor de Stradivarius "The Lady Tennant". De nu aan een onbekende liefhebber verkochte viool uit 1707 wordt "Hammer" genoemd naar zijn vorige bezitter, een Zweedse verzamelaar. De meeste Stradivarius-instrumenten worden echter privé verkocht voor nog veel hogere bedragen. Een collectie van vier instrumenten is onlangs geschat op een waarde van 50 miljoen dollar (56 miljoen euro). Allemaal vanwege het kleine, papieren label met de Latijnse tekst, vastgelijmd in elke originele Stradivarius: Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat (wat zoveel betekent als 'Gemaakt door Antonio Stradivari uit Cremona').

De grootste collectie van Stradivarius-instrumenten is eigendom van de koning van Spanje en is te bezichtigen in het koninklijk paleis in Madrid. Ook de Smithsonian Institution te Washington, D.C., herbergt een aanzienlijke collectie instrumenten van Stradivarius, waaronder de viool van Ole Bull en de cello van Adrien François Servais. André Rieu, een Nederlands violist en orkestleider, bezit een Stradivarius uit 1667.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.