muziekbus
Dit artikel is 28-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio SalieriAntonio Salieri (Gravure Johann Gottfried Scheffner - 1800)

Italiaans componist, geboren 18 augustus 1750 in Legnago/Verona, gestorven 7 mei 1825 in Wenen.

Antonio Salieri werd in de kostschool van San Marco in Venetië opgeleid en had hier o.a. bij G.B. Pescetti muziekles.
De Boheemse componist F. Gaßmann ontdekte het talent van de jonge Italiaan en nam hem mee naar Wenen. Hier onderwees hij hem in de compositieleer, zorgde voor zijn algemene ontwikkeling en introduceerde hem aan het hof.
De ook door C.W. Gluck ondersteunde kostschoolleerling volgde in 1774 Gaßmann op als kamercomponist en orkestdirigent van de Italiaanse Opera in Wenen.

Na een verblijf van twee jaar in Italië werd Salieri in 1788 Keizerlijk Hoforkestdirigent in Wenen.
Na slechts twee jaar trad hij af als leider van de opera en behield hij nog slechts de functie van dirigent van de Hofzangerskapel en van operacomponist.

Van 1795 tot 1818 had hij de directie van de concerten van de Tonkünstler-Sozietät en verzorgde hij bovendien in de jaren 1813 tot 1825 de koorrepetities van het Gesellschaft der Musikfreunde.
Het lid van het oprichtingscomité van het conservatorium, waarvan Salieri in 1817 de hoogste leider werd, genoot vooral als leraar groot aanzien. Tot zijn leerlingenkring behoorden o.a. Franz Schubert, Franz Liszt, Joseph Weigl J.N. Hummel, Simon Sechter en niet in het laatst L. v. Beethoven, die bij hem tussen 1793 en 1802 inspiratie opdeed over de Italiaanse dramatische volkscompositie.

Tot op heden is Salieri's verhouding met W.A. Mozart omstreden. Volgens een in de 19e eeuw in omloop gebrachte legende heeft Salieri een diepe vijandschap ten opzichte van Mozart gekoesterd en hem tenslotte zelfs vergiftigd. Al is deze verdenking van moord nog zo onrechtvaardig, men schrijft toch voor een groot deel de schuld aan Mozarts economische ellende toe aan Salieri. Men verwijt hem dat hij ondanks zijn grote invloed op het Weense muziekleven, verzuimd heeft voor Mozart te bemiddelen in een vaste aanstelling.

Antonio Salieris compositorisch zwaartepunt lag in het bereik van de Napolitaanse Opera. Naast zijn 39 opera's schreef hij echter ook oratoria, cantates, kerkmuziek, missen, een requiem, 4 Te Deum, 2 werken vol canons en instrumentale stukken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.