muziekbus
Dit artikel is 27-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Sacchini

Antonio Maria Gaspare Gioacchino Sacchini, geboren 14 juni 1730 te Firenze, gestorven 6 oktober 1786 te Parijs, Italiaans componist

Antonio Sacchini studeerde vanaf zijn tiende jaar aan het Conservatorio Santa Maria di Loreto te Napels, waar hij viool studeerde bij Nicola Fiorenze, zang bij Gennaro Manna en compositie bij Francesco Durante.

Binnen het conservatorium werd hij eerst maestro di capella straordinario en nadat Manna teruggetreden was in 1761 werd hij secundo maestro.

Via Venetië, waar hij twee seria's componeerde, had Sacchini in 1763 in Padua groot succes met L'Olimpiade, waardoor hij in heel Italië bekend werd. Vanaf dit moment concentreerde hij zich geheel op het componeren en gaf zijn conservatorium baan op.

Na een oponthoud in Rome, waar hij in Teatro Valle met enkele komische werken succes had, ging Sacchini in 1768 naar Venetië, waar hij snel naam maakte als zangleraar en zich aan kerkmuziek wijdde. Een van zijn leerlingen was onder meer Nancy Storace. In de daaropvolgende 4 jaar combineerde hij dit met het componeren voor de grote Italiaanse muziekcentra.

In 1770 bezocht Sacchini München en Stuttgart om daar drie seria's uit te voeren.

Van 1772-82 verbleef hij in Londen, waar hij grote successen boekte.

Daarna verbleef Sacchini te Parijs, waar hij naam gemaakt had met een omgewerkte versie van zijn Olimpiade en werd daar direct aan de kant van de Piccini aanhangers geschaard, waardoor hij in een bittere strijd tussen Gluckisten en de Piccinnisten verwikkeld raakte.

Sacchini, schreef ongeveer 60 opera's, waarvan Oedipe à Colone (1785) in Parijs in de periode 1787-1844, 583 opvoeringen beleefde. Voorts componeerde hij en kerk-, kamermuziek, piano- en vioolsonates.

Sacchini's opera's leunen het sterkst tegen de Napolitaanse school. Door zijn verblijf in Parijs en de concurrentie met Gluck knoopte hij aan met het genre van de Tragédie Lyrique.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.