muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Lotti

Antonio Lotti geboren Venetië 1667, gestorven Venetië 5-1-1740
Italiaans organist, componist en dirigent

Antonio Lotti zong als kind in het koor van de San Marco in Venetië. Hij was leerling van Giovanni Legrenzi en werd in 1692 benoemd tot tweede organist aan de San Marco, waar hij in 1704 Spada als eerste organist opvolgde.

Van 1717-19 verbleef Lotti te Dresden, waar hij de opera's Giove in Argo (1717), Ascanio (1718) en Teofane (1719) componeerde. Van zijn werken - vooral kerkmuziek - is een Miserere zeer bekend geworden.

In 1736 werd Lotti, in navolging van onder meer Andrea Gabrieli en Claudio Monteverdi, maestro di cappella van de San Marco. Hij had de andere kandidaten Antonio Pollarolo, Nicola Porpora en Andrea Porta verslagen.

Lotti was een uitstekend leraar en onder zijn leerlingen waren Domenico Alberti, Giovanni Battista Bassani, Baldassare Galuppi, Quirino Gaspari, Benedetto Marcello en Jan Dismas Zelenka. In zijn collega Johann Adolf Hasse had Lotti een enthousiast aanhanger gevonden.

Lotti was getrouwd met de sopraan Santa Stella. Hij stierf in 1740 een tamelijk welvarend man.

Lotti componeerde oratoria, missen, cantata's, madrigalen, motetten, psalmen, zo'n 30 opera's en instrumentale muziek. Zijn religieuze koorwerken zijn meestal niet begeleid (a capella).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.