kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Ghislanzoni

Antonio Ghislanzoni geb. 25-11-1824 Lecco, Lombardije, gest. 16-7-1893 Caprino bij Bergamo
Italiaanse zanger, dichter, journalist, schrijver en librettist

Ghislanzoni studeerde korte tijd in een seminarie, maar werd in 1841 weggestuurd wegens slecht gedrag. Hij besloot medicijnen te gaan studeren in Pavia, maar hield hier weer snel mee op omdat hij bariton-zanger wilde worden en omdat hij zich op zijn interesse voor literatuur wilde richten. Hij had in 1846 zijn debuut als bariton in Lodi.

In 1848, gestimuleerd door de nationalistische ideëen van Mazzini, richtte Ghislanzoni verschillende republikeinse kranten op in Milaan, maar moest uiteindelijk vluchten naar Zwitserland. Terwijl hij naar Rome reisde waar hij wilde helpen de ontluikende republiek te verdedigen, werd Ghislanzoni geaaresteerd door de Fransen en korte tijd vastgehouden op Corsica.

In 1851 trad hij op in Parijs en werkte mee aan de opera Ernani van Verdi. Hij tourde door Frankrijk met het opera gezelschap, maar hij begon aan chronische bronchitis te lijden, wat een einde maakte aan zijn zangcarrière. Tegelijkertijd deed hij zijn eerste pogingen als librettist.

Terug in Italië werd hij zeer actief als journalist en criticus in de onconventionele kringen van Milaan. Hij was directeur van 'Italia musicale' en redacteur van de 'Gazzetta musicale di Milano'. Hij richtte ook de tijdschriften L'uomo di pietra en Rivista minima op, onder andere in samenwerking met Arrigo Boito. Hij publiceerde zijn eerste succesvolle roman 'Gli artisti da teatro' in 1965 (verhalend over enkele van zijn eigen hilarische of niet zo hilarische ervaringen met de wereld van het toneel) en vele andere romans en korte verhalen. Zijn muzikale essay 'Reminiscenze artistiche' bevat aantekeningen over Verdi en diens boerderij Sant'Agata. Later werd hij redacteur van het invloedrijke 'Gazzetta Musicale di Milano', uitgegeven door Ricordi.

In 1869 stopte Ghislanzoni met zijn jounalistieke praktijken en keerde terug naar Lombardije, waar hij zich aleen nog maar wijdde aan literatuur en het schrijven van libretti voor opera's. Hij schreef veel korte verhalen en diverse romans waaronder 'Un suicidio a fior d'acqua' (1864), 'Angioli nelle tenebre' (1865), 'La contessa di Karolystria'(1883), 'Abracadabra and Storia dell'avvenire'(1884). Zijn roman 'Gli artisti da teatro' (1865) werd opnieuw gepubliceerd in de 20ste eeuw.

Hij schreef zo'n 85 opera-libretti voor Benvenuti, Rossi, Petrella, Ponchielli, Braga, Catalani en voor vele anderen. Zijn libretti voor Verdi echter zijn onsterfelijk geworden. Met hem onderhield hij een uitgebreide briefwisseling.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 150.