muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Cesti

Pietro Antonio Cesti geb. Arezzo 5-8-1623 - gest Florence 14-10-1669
Italiaans componist

Met Francesco Cavalli is Cesti de belangrijkste operacomponist uit de tweede helft van de 17e eeuw. Zijn werken trokken door expressie en gepassioneerdheid sterk de aandacht.

Cesti was waarschijnlijk leerling van Abbatini en Carissimi.

Van 1645 - 1648 was Cesti maestro di Capella te Volterra, waar hij vermoedelijk tot priester werd gewijd.

In 1659 werd hij, nadat hij enige jaren werkzaam was geweest aan het hof van aartshertog Ferdinand in Innsbruck, zanger aan de pauselijke kapel in Rome. Daar componeerde Antonio Cesti in 1661 de opera Dori.

In 1666 werd hij benoemd tot kapelmeester aan het keizerlijk hof te Wenen, waar hij de opera Il pomo d'oro componeerde.
Zijn beroemdste opera Il pomo d'oro (De gouden appel) werd in 1667 in Wenen uitgevoerd ter gelegenheid van het huwelijk van keizer Leopold 1. Als feestopera werd hij ten tonele gebracht zonder op de kosten te letten, waardoor hij vele in Venetië niet gebruikelijke attracties had, zoals een opvallend groot orkest en vele koren.
Il pomo d'oro was ook opmerkelijk vanwege zijn buitensporige theatrale effecten. Ingewikkelde machinerieën maakten de weergave van zeeslagen, belegeringen, stormen, schipbreuken, goden die uit de hemel afdaalden en allerlei wonderlijke plotselinge transformaties mogelijk, zoals in Venetië de gewone gang van zaken was geworden, maar de opvoering van Il pomo d'oro overtrof alles wat tot die tijd in opera geprobeerd was.

Meer karakteristiek is Orontea (ca 1649), een van de opera's die in de zeventiende eeuw het meest regelmatig werden uitgevoerd, niet alleen in Venetië, maar ook in Rome, Florence, Milaan, Napels, Innsbruck en elders.

De opera's van Antonio Cesti zijn meer gepolijst maar stilistisch minder krachtig dan die van Cavalli; Cesti blinkt uit in lyrische aria's en duetten.

Werken: opera's, o.a. Orontea (1649); Cesare amanti (1651; l'Argia (1655); La magnanimità d'Alessandro (1662); Tito (1666); Le disgrazie d'amore (1667); Semiramide (1667) en verder vele cantaten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.