muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Seidl

Hongaars-Amerikaans dirigent en orkestleider, geboren 7 mei 1850 in Pest, gestorven 28 maart 1898 in New York.

Anton Seidl wijdde zich vooral aan de interpretatie van de werken van Wagner.

biografie
Na zijn schoolopleiding studeerde Seidl van 1870 tot 1872 aan het conservatorium in Leipzig. Daarna keerde hij naar zijn geboortestad terug en werd door Hans Richter tot dirigent opgeleid. Aansluitend sloot hij zich aan bij de zogenoemde "Nibelungen-Kanzlei" in Bayreuth, een groepering met Felix Mottl, Hans Richter, Hermann Zumpe, Adolf Wallnöfer en anderen, die zich met de interpretatie en vooral met de promotie van de verschillende Wagner-opera's bezighoudt en hierom bij de repetities aanwezig mag zijn.

Door deze contacten werd Seidl op aanbeveling van Richard Wagner en het Opernhaus Leipzig tot theaterkapelmeester benoemd, onder de operadirecteur Angelo Neumann, die zich daar in het bijzonder door zijn Wagnerensceneringen een nationale bekendheid verworfen had.

In de jaren 1982 en 1983 behoorde Seidl tot het door Neumann opgerichte en zogenoemde Ensemble "Wandernden Wagner-Theater". Met dit reizende Wagnerensemble, waartoe een compleet orkest, een operakoor evenals de podiumuitrusting en toneeltechnici behoorden, trad hij in de daaropvolgende jaren in meerdere steden in Europa op en nam daarbij op toonaangevende wijze deel aan de uitvoering van tezamen 135 Ring-voorstellingen en aan meer dan 50 andere Wagner-concerten.

Na deze tournees en verschillende engagementen tussendoor, onder andere in Bremen en tot 1885 in het Duitse theater in Praag, steeds met Angelo Neumann, vertrok hij nog in datzelfde jaar voor zijn eerste tournee naar New York. Op 23 november 1885 beleefde hij een sensationeel succes met de Wagner opera Lohengrin in de Metropolitan Opera, evenals een jaar later met de opera Tristan und Isolde, met in de hoofdrollen Lilli Lehmann en Albert Niemann.

In de daaropvolgende jaren verlegde Seidl het zwaartepunt van zijn arbeid naar New York, hij werkte als co-dirigent van Leopold Damrosch en na diens dood van Walter Damrosch bij de New York Symphony Society.

Tot 1891 bracht hij daar verdere tot dan toe in Amerika gedeeltelijk nog onbekende Wagneropera's in uitvoering die daardoor een niet te voorziene triomftocht bereikten. In 1891 ging hij het New York Philharmonic dirigeren, waar hij bleef tot aan zijn dood in 1898. Verder had hij gastoptredens in het Metropolitan in New York en in andere steden, zoals in 1891 toen hij op verzoek van Benjamin Johnson Lang werd uitgenodigd voor de première van Parsifal in Boston.
Ook zette Seidl zich in voor de bevordering van Amerikaanse muziek en Europese componisten en leidde bijvoorbeeld de gevierde première van de Negende Symfonie van Antonin Dvorák op 16 september 1893 in Carnegie Hall.

Anton Seidl trouwde in 1883 met de uit Oostenrijk afkomstige zangeres Auguste Kraus (1853-1939) en had sinds 1891 het Amerikaanse staatsburgerschap.

Anton Seidl Preis
In zijn nagedachtenis werd de Anton-Seidl-Preis van de Wagner-Society of New York voor excellente Wagner interpretaties aan de Metropolitan gecreëerd. Deze prijs werd onder meer aan James Levine, Otto Schenk, Günther Schneider-Siemssen, Birgit Nilsson en Jon Vickers toegekend.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.