muziekbus
Dit artikel is 16-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Schindler

Anton Felix Schindler, geboren 13 juni 1798 in Meedl bij Neustadt, gestorven 16 januari 1864 in Bockenheim bij Frankfurt/M Duits dirigent en muziekschrijver.

biografie
In 1813 ging Anton Schindler naar Wenen om volgens de wens van zijn vader rechten te gaan studeren. Daarnaast gaf hij om bij te verdienen vioolles (zijn vader had hem vioolles gegeven) en werkte hij als griffier.
Hij nam deel aan de zogenaamde "orkestoefeningen" in Hause Pettenkofers. Bij deze gelegenheid leerde hij Ludwig van Beethoven en Ignaz Schuppanzigh kennen. Uiteindelijk koos Schindler voor een muzikale carriére.

Vanaf 1822 was Schindler als kapelmeester verbonden aan het Wiener Theater in Josefstadt. Tussen 1831 en 1835 was hij stedelijk muziekdirecteur en domkapelmeester in Münster. De twee daarop volgende jaren had hij dezelfde functie in Aken.

Van bijzonder belang was echter dat Schindler zich intensief heeft beziggehouden met Beethoven. Vanaf 1816 was hij een soort "geheime secretaris - zonder salaris" van Beethoven. Zo kreeg hij een nauwkeurige kijk op het leven en de omgangsvormen van de meester.
Het was voor Anton Schindler dan ook niet moeilijk de eerste belangrijke biografie over L.v. Beethoven te schrijven. Deze verscheen reeds in 1840, dus 13 jaar na de dood van Beethoven. Deze had zijn biograaf zijn nalatenschap vermaakt.

Van de ongeveer 400 nagelaten conversatieschriften vernietigde Schindler meer dan de helft. De rest van de schriften verkocht hij in 1846 samen met originele partituren aan de koninklijke bibliotheek in Berlijn. Hij kreeg hiervoor een jaarlijkse toelage.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.