muziekbus
Dit artikel is 16-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Reicha

Ook Antonin of Antoine Rejcha genoemd (26 februari 1770 in Praag, 28 mei 1836 in Parijs) Franse muziektheoreticus en componist van Boheemse afkomst. Reicha was levenslang bevriend met Beethoven en is het bekendst vanwege zijn contributies aan de literatuur voor blaasinstrumenten en als pedagoog van o.a. Liszt, Berlioz en Franck.Voor zijn eerste verjaardag verloor Antonín Reicha zijn vader Simon. Zijn moeder had weinig belangstelling voor de opvoeding van de jongen en in 1780 loopt hij weg, eerst naar zijn grootvader en werd vervolgens geadopteerd door zijn oom Josef Reicha, een prominent cellist en componist aan het hof van de Öttingen-Wallersteins aan kasteel Harburg vlakbij Ansbach. Reicha kreeg van zijn oom lessen in viool en piano, verder kreeg hij les in Frans en Duits en leerde hij fluitspelen.

In 1785 verhuisde de familie naar Bonn, waar Reicha violist en tweede fluitist werd in de hofkapel van Max Franz, keurvorst van Keulen, waarvan zijn oom kapelmeester was. Hier leerde Reicha Beethoven kennen en de twee werden vrienden voor het leven.

Christian Gottlob Neefe, een belangrijke figuur in het muziekleven van de stad, heeft waarschijnlijk zowel Reicha als Beethoven compositieles gegeven en heeft ze waarschijnlijk ook de werken van Johann Sebastian Bach leren kennen.

In 1794 na de Franse invasie van Bonn, verhuisde Reicha naar Hamburg, waar hij leraar werd in piano, harmonie en compositie, terwijl hij zelf ook componeerde en studeerde. In 1799 ging hij naar Parijs, waar hij tevergeefs probeerde succes te behalen met zijn opera's.

In 1801 verliet Reicha Parijs om naar Wenen te gaan. Hier raakte hij bevriend met Haydn en hernieuwde zijn vriendschap met Beethoven. Verder nam hij les van Albrechtsberger en Salieri. Het was in Wenen dat Reicha ging lezen over wiskunde en filosofie en gecombineerd met zijn studies in Hamburg, leidde dit tot verscheidene semi-didactische, encyclopedische werken, zoals 36 Fugues voor piano (1803, opgedragen aan Haydn), L'art de varier (gecomponeerd 1803-4 voor prins Louis Ferdinand) en de verhandeling Practische Beispiele (1803), welke aangevuld was met 24 composities. het is bekend dat Giacomo Meyerbeer, Robert Schumann en Bedrich Smetana beïnvloed werden door Reicha's verhandelingen.

In 1808 keerde Anton Reicha terug naar Parijs. Hoewel hij nog steeds weinig succes had met zijn opera's, groeide zijn faam als theoreticus en pedagoog. In 1818 werd Reicha benoemd tot leraar contrapunt en fuga aan het conservatorium van Parijs, als opvolger van Méhul. Hetzelfde jaar waarop hij trouwde met Virginie Enaust, met wie hij twee dochters kreeg.
Onder Reicha's leerlingen waren Franz Liszt, Hector Berlioz, Henri Brod (hobo virtuoos en componist), Georges Onslow, Charles Gounod, Louise Farrenc (de eerste vrouw die lerares piano zou worden aan het Parijse conservatorium) en Cesar Franck.

Antonín Reijcha bleef de rest van zijn leven in Parijs wonen. In 1829 werd hij genaturaliseerd tot Frans Staatsburger, in 1831 werd hij Chevalier van de Légion d'honneur en in 1835 volgde hij François-Adrien Boieldieu op aan de Académie française. Hij publiceerde nog twee grote verhandelingen: Traité de haute composition musicale (1824-6), over compositie en Art du compositeur dramatique (1833) over het schrijven van opera.

Anton Reicha vestigde als een der eerste theoretici in zijn tijd de aandacht op de rijke mogelijkheden van de kerktoonsoorten. Hij componeerde onder andere 7 opera's, twee symfonieën en vooral veel kamermuziek, waaronder 24 kwintetten voor blaasinstrumenten, 24 hoorntrio's, 22 strijkkwartetten, 22 duetten voor fluit, viool, piano en cellosonates. Geschriften: Traité de mélodie (1814) en Cours de composition musicale (1818).

Zijn werken gaan meestal niet diep, maar zijn vaak zeer origineel van melodische vinding en rijk aan harmonische schakeringen.
Als componist kan Anton Reicha met zijn opera's, orkestwerken en zijn kamermuziek precies geplaatst worden tussen de Klassieke periode en de Romantiek.

website: www.lvbeethoven.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.