muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Heiller

Anton Heiller geboren 15-9-1923 Wenen, gestorven 25-3-1979 Wenen
Oostenrijks organist, dirigent, pedagoog en componist

Anton Heiller kreeg zijn eerste kerkmuziek training bij Wilhelm Mück, organist aan de Stephansdom. Naast zijn werk als repetitor en koormeester aan de Weense Volksoper, studeerde hij vanaf 1941 verder aan de Wiener Akademie für Musik, waar hij piano, orgel en klavecimbel studeerde bij Bruno Seidlhofer en muziektheorie en compositie bij Friedrich Reidinger. Ondertussen volbracht hij zijn dienstplicht, vooral als medische hulp. In 1945 studeerde hij af aan de Akademie en werd in datzelfde jaar orgelleraar aldaar.

Hij trad op als organist in Oostenrijk, Zwitserland, Nederland en Duitsland, gaf lezingen, was jurylid bij wedstrijden, maakte plaatopnamen etc.

In 1952 won Heiller de eerste prijs op het Internationaal Orgelconcours in Haarlem. Hierna was hij zichtbaar succesvol als orgelvirtuoos en hij toerde door de VS zowel als door Europa, vooral uitblinkend in de muziek van J.S. Bach, wiens volledige orgelwerken Heiller voor grammofoonopnamen speelde. Omdat er in Oostenrijk op dat moment (nog) geen Bachspeeltraditie was zoals in Duitsland met Karl Straube, had Heiller alle vrijheid om zijn persoonlijke interpretatie vast te leggen. Dynamiek en registerwisselingen maken plaats voor agogiek en non-legatospel.

Zijn mening over de bouw van sleepladen en mechanische tractuur in het orgel zette Heiller oa uiteen in Het Orgel (1954).

Vanaf 1957 was hij professor aan de Hochshule für Musik in Wenen.

Anton Heiller werd door de Oostenrijkse regering onderscheiden met verschillende artistieke prijzen, waaronder de Weense Cultuur Prijs in 1963, het Weense Kruis van Eer voor Kunsten en Wetenschappen in 1968 en de Grote Oostenrijkse Staatsprijs voor muziek in 1969.

Hij maakte opnamen van het grootste deel van zijn repertoire wat zich uitstrekte van Giovanni Gabrieli en Dietrich Buxtehude tot Bach, Reger en Hindemith. Hij had een formidabele techniek.

Zijn composities kunnen worden omschreven als modern polyfoon. Heiller zoekt de grenzen van de tonaliteit op tot aan het gebruik van de twaalftoonstechniek.

Anton Heiller stierf op 25 maart 1979 op vijfenvijftigjarige leeftijd.

Werk: Toccata voor 2 piano's (1945); sonates voor orgel (1945, 47); partita's voor orgel (1947, 1948); koorwerken; missen; een Requiem (1946); Te Deum (1953); oratorium Tentatio Jesu (1952); Psalmenkantate (1955); orkestwerken; een orgelconcert (1963); een concert voor orgel en klavecimbel (1972).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.