muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Eberl

Anton Franz Josef Eberl geb. Wenen 13-6-1765, gest. Wenen 11-3-1807
Oostenrijks pianist en componist

Anton Eberl was een muzikaal wonderkind, hij trad al op zijn zevende of achtste jaar op als pianist in de privésfeer. Hij kreeg waarschijnlijk pianoles van Josef Anton Steffan en/of van Georg Christoph Wagenseil en vanaf 1778 misschien ook van Leopold Koželuh. In 1781 werd in Wenen zijn eerste theaterstuk opgevoerd, de komische opera Les Bohémiens, die tot het midden 1790 gevolgd werd door vijf andere theaterwerken, w.o. Die Marchande des Modes.

Tussen 1783 en 1785 componeerde Eberl 3 symfonieën, waarvan zijn laatste in C-Dur duidelijke overeenkomsten vertoond met Mozarts Haffner-Sinfonie (1782) en in 1944 als Mozarts werk in druk verscheen terwijl toch al snel bleek dat het om Eberls werk ging. Rond 1784 ontmoette hij Mozart en werd bevriend met de familie. Enkele van zijn vroege pianocomposities werden uitgebracht onder Mozarts naam. Tweemaal protesteerde Eberl openlijk tegen deze uitgever, tegen dit misbruik van zijn werk en dit misbruik van Mozarts naam, eenmaal in 1798 en eenmaal in 1805.

De vriendschap met de familie Mozart bleef en toen Mozart in 1791 op zo jonge leeftijd overleed had Eberl een 'Kantate Bey Mozarts Grabe' gecomponeerd. Hij begeleidde in de winter van 1795/96 Mozarts weduwe Konstanze en haar zuster Aloysia Lange tijdens een reis door Duitsland.

Na terugkomst trouwt hij op 28 maart 1796 met Anna Maria, geb. Scheffler en vertrok al snel met haar naar St.-Petersburg. In hofkringen had hij een goed reputatie als pianoleraar en componist, wat hem talrijke werkopdrachten van leden van de tsarenfamilie opleverde. Na drie jaar in 1799 keerde het echtpaar terug, waarop Eberl opnieuw probeerde als componist van theterwerken te slagen. Zijn opera Die Königin der schwarzen Inseln (1801) werd geen succes en werd al na acht voorstellingen stopgezet, waarop hij in 1801 besluit terug te keren naar St.-Petersburg, waar hij drie opmerkelijke uitvoeringen van Haydns Oratorium Die Schöpfung leidde. Een jaar later vestigde hij zich voorgoed in Wenen. Hij weidde zich aan het componeren van instrumentale muziek en werd enorm populair. Al in 1802 werd hij als componist van pianomuziek naast Beethoven gesteld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.