muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton Diabelli

Anton Diabelli geb. 5-9-1781 in Mattsee bij Salzburg, gest. 8-4-1858 in Wenen
Oostenrijks componist en muziekuitgever

Anton Diabelli werd op negen jaar zanger in de Salzburger Domkapelle. Hij kreeg hier les in het componeren van Michael Haydn. In 1803 ging hij naar Wenen en vestigde zich hier als piano- en gitaarleraar.

Hij richtte in 1818 samen met Pietro Cappi een een muziekuitgeverij op. De naam van de Uitgeverij veranderde in 1824 van 'Cappi & Diabelli' in 'Diabelli & Co'. De uitgeverij hield zich vooral bezig met de uitgave van het werk van Franz Schubert.

Diabelli's Uitgeverij groeide tijdens zijn leven en hij trok zich terug in 1851, waarop Carl Anton Spina het overnam. Toen Diabelli stierf in 1858 bleef Spina de Uitgeverij leiden en gaf veel werk uit van Johan Strauss II en Josef Strauss. In 1872 werd de uitgeverij overgenomen door Friedrich Schreiber en in 1876 fuseerde zij met de firma van August Cranz. Deze kocht haar in 1879 en leidde haar onder zijn eigen naam.

Anton Diabelli componeerde o.a. 2 opera's, 17 missen, andere kerkmuziek, orkestwerken en pianostukken voor het onderwijs. Ludwig van Beethoven gebruikte in zijn opus 120 de kleine wals van Diabelli als voorbeeld voor zijn 33 variaties, de Diabellivariaties (1824) genoemd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.