muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antal Dorati

Antal Doráti

geb. Boedapest 9-4-1906, gest. Gerzensee, bij Bern, 13-11-1988
Hongaars- Amerikaans dirigent en componist

Antal Doráti was een leerling van o.a. Zoltán Kodály en Béla Bartók aan de Franz Liszt Academie. Hij debuteerde in 1924 als dirigent van het Operahuis in Boedapest. In 1928 ging hij naar DResden waar hij assistent werd van Fritz Busch en daarna dirigent werd van het Operahuis Münster/Westfalen. Van 1934-41 was hij eerst tweede dirigent en later muziekdirecteur van de Ballets Russes in Monte Carlo en aansluitend dirigent van het 'American Ballet Theater' in New York.

In 1937 maakte hij zijn debuut in als symphonie dirigent in Washington D.C. met het National Symphony Orchestra. Van 1945-49 was hij dirigent van het Dallas Symphony Orchestra en in 1949 werd hij muziekdirecteur in Minneapolis en bleef dit 11 jaar lang. In 1947 nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan.

Vanaf 1963 was hij 4 jaren dirigent van het BBC orkest. Daarna werd hij dirigent van het Stockholmse Philharmonie orkest van 1965-72. Tegelijk met zijn Europese activiteiten werd hij in 1970 muziekdirecteur van het National Symphony Orchestra in Washington D.C. en kreeg hij dezelfde positie in 1977 in Detroit. In 1975 was hij chefdirigent bij het Royal Philharmonic Orchestra in Londen en vanaf 1977 van het Detroit Symphony Orchestra. Deze beide orkesten evenals het Philharmonie orkest van Stockholm benoemden hem tot 'Conductor Laureate' voor het leven.

Vanaf 1936 maakte hij plaatopnames waarvan hij er zo'n 600 heeft gemaakt. Veel daarvan wonnen internationale prijzen w.o. 31 keer de 'Grand Prix du disque'.
Zijn grootste opnameproject was dat van zijn uitvoeringen van Haydn, van wie hij met de Philharmonica Hungarica alle 107 symfonieën op de plaat vastlegde, een project dat vijf jaar in beslag nam.

Doráti schreef orkestwerken (waaronder een pianoconcert en een celloconcert), balletten, kamermuziek en koorwerken, waaronder de dramatische cantate The way of the Cross. autobiografie: Notes of seven decades (gepubl. 1975) en For inner and outer peace (na zijn dood persklaar gemaakt)

Bron www.dorati.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.