muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anneke Grönloh

Anneke Grönloh

Indisch-Nederlandse zangeres, geboren 7 juni 1942 Tondano, Noord-Celebes, Nederlands-Indië.

Indisch tieneridool uit Eindhoven dat begin jaren '60 vier nummer 1-hits scoort maar net zo snel weer uit de hitparade verdwijnt als ze binnenkwam. Desondanks blijft ze een van de meest gewaardeerde Nederlandse zangeressen en groeit zelfs uit tot een levende legende van de lichte muziek die vooral in Azië erg populair blijft. Anneke vertolkt onder meer het krontjong genre, met volksliedjes als Bengawan Solo, Boeroeng Kaka en Nina bobo. Hiernaast is Anneke ook bekend als vertolkster van jazzmuziek, haar lievelingsgenre.

Biografie
Anneke Grönloh bracht haar eerste levensjaren door in een jappenkamp in Nederlands-Indië. Haar vader, de Haagse sergeant-majoor Grönloh, was al voor haar geboorte geïnterneerd. Van de Japanse bezetters krijgt Anneke de naam Yokkotjang, dat 'klein zusje' betekent en haar jeugd brengt ze grotendeels door in het kamp waar haar moeder een belangrijke rol vervult in het hoog houden van het moreel onder de vrouwen en kinderen

Na de oorlog vertrekt het gezin naar Eindhoven.
Op school is Grönloh actief bezig met cabaret.
Ze treedt op voor militairen in Duitsland en België onder de artiestennaam Yokkotjang.

Op het lyceum komt ze in contact met Peter Koelewijn die een klas hoger zit en zijn eigen band heeft: The Rockets. Ze treedt met hen op en verwerft enige faam onder de naam Miss Dynamite.

Na het behalen van haar diploma in 1955 vindt Grönloh werk bij het secretariaat van de DAF-fabriek. Later promoveert ze naar de tekenkamer

Op 19 december 1959 wint Grönloh de talentenjacht Cabaret der Onbekenden in het Eindhovense Carlton met het liedje Ma, He's Making Eyes At Me. Phonogram biedt haar een platencontract aan.

Annekes eerste Indonesische liedje Asmara (1960) is in Nederland vrij onbekend maar wordt in Singapore een grote hit waar het drie maanden in de hitparade staat.

Volgende singles brengen haar ook in Nederland enige naamsbekendheid. Naast tienerliedjes verschijnen er ook platen in het Maleis en met The Dutch Swing College Band.

In augustus 1962 stoomt de single Brandend Zand regelrecht door naar de eerste plaats in de hitparade en de doorbraak van de zangeres is een feit. Binnen korte tijd groeit ze uit tot Nederlands eerste tieneridool. De volgende single Paradiso verdrijft Brandend Zand van de eerste plaats en voert in oktober wekenlang de hitlijst aan. Het album So Long verschijnt.

In december vertrekt Grönloh naar Singapore voor een tournee met The Dutch Swing College Band. Haar populariteit neemt ongekende vormen aan. Er zijn politie-escortes nodig om haar naar de bühne te begeleiden. In Maleisië wil men Oh Malaysia, de Engelse uitvoering van Brandend Zand, uitroepen tot nationaal volkslied.

In maart en in juni 1963 scoort ze wederom twee nummer - 1 hits: Soerabaja en Cimeroni. In oktober bereikt Wladimir de Top 3. De plaat Surprise Album verschijnt.
Ook in Duitsland wordt enthousiast gereageerd op Das Wird Ein Wochenend en andere Duitstalige opnamen. De KRO geeft Grönloh haar eigen TV-show die ze ruim drie jaar zal blijven brengen.

In januari 1964 doet de single Rozen Hebben Doornen het goed.

In het voorjaar 1964 vertegenwoordigt ze Nederland op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Het lied Jij Bent Mijn Leven is geen groot succes, maar haar voordracht verwerft de internationale persprijs en de publieksprijs.

31 augustus 1964 trouwt Anneke Grönloh in Amsterdam met discjockey Wim-Jaap van der Laan (bij de luisteraars van radio Veronica beter bekend onder de naam Wim Coupier).

Door de snelle opkomst van de Merseybeat is er geen plaats meer in de hitparade voor Grönloh. Ze scoort geen hits meer maar is wel de 'leading lady' in de befaamde Sleeswijk revue in Carré. Ze brengt een allround programma van nationale en internationale liedjes.

In 1966 verschijnt het album Anneke Nu, waarvan geen singles worden uitgebracht. Ondanks het uitblijven van hits, blijft ze gewoon doorgaan met zingen. Er volgen tournees door Indonesië en Grönloh neemt deel aan songfestivals in Spanje, Portugal, Griekenland en het voormalig Joegoslavië, waar haar Servische liedjes met goud worden bekroond.

1997 Grönloh wordt door koningin Beatrix benoemd tot 'Officier in de Orde van Oranje Nassau'. En ze staat dan inmiddels vijf keer vermeld in het Guinness Book of Records. Onder meer de langste nummer 1 notering (24 weken), het langst met een plaat in de hitparade (37 maanden) en vier nummer 1 hits in elf maanden tijd. Deze records staan al ruim 31 jaar op haar naam. Eind 1997 verzorgt Grönloh een uitgebreide concerttournee in Singapore en Indonesië. Ook wordt ze benaderd met het voorstel haar levensverhaal te verfilmen.

Websites: www.annekegronloh.nl, www.popinstituut.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.