muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anita O'Day

Anita O'Day (1919-2006)Amerikaanse jazz-zangeres,

Brown". O'Day zong hits als 'Let Me Off Uptown', 'Alreet' en 'Kick It'.

Geboren in 1919 in Chicago, verliet zij op 12-jarige leeftijd haar ouderlijk huis en begon zij te zingen zonder ook maar één zangles te hebben gehad.

Omdat een deel van haar huig al op 7-jarige leeftijd operatief verwijderd moest worden, kon de zangeres moeilijk trillende tonen zingen. Later werd dat juist haar handelsmerk. In een interview met de New York Times zei ze ooit: 'Ik ben geen zangeres, ik ben een zang-stylist. Ik heb geen vibrato. Daarom zing ik zoveel verschillende noten - zodat je niet hoort dat ik er geen heb. Zo heb ik mijn eigen stijl gevonden.'

Zij kwam voor het eerst in de schijnwerpers in 1941 met de groep van Gene Krupa ("Let me off uptown").

Zij kende haar glorieperiode in de jaren veertig, de big band tijd. Anita O'Day

Anita O'Day speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de moderne jazzzangstijl te ontwikkelen samen met Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan. Beïnvloed door Ella Fitzgerald, was de zangeres gespecialiseerd in het scatten. Zij heeft een bijdrage geleverd tot de harmonie in de jazzzang.

De zangeres had geregeld te kampen met drugs- en alcoholverslavingen en schreef daar openlijk over in haar memoires. In haar autobiografie uit 1981, 'High Times, Hard Times', beschreef ze haar heroïneverslaving die veertien jaar duurde, abortussen in achteraf-kamertjes, een zenuwinzinking en twee mislukte huwelijken. Door overdoses zag ze enkele keren de dood in de ogen. Ook werd ze een aantal keer veroordeeld tot korte gevangenisstraffen. Haar carrière werd door haar drugsgebruik lange tijd negatief beïnvloed en bezorgde haar tot haar eigen afschuw de bijnaam de 'Jezebel van de jazz'.

In 1997 ontving ze een oeuvreprijs van de Amerikaanse Kunststichting (NEA). De laatste jaren van haar leven trad O'Day regelmatig op in kleine clubs in Los Angeles.

Na een stilte van dertien jaar kwam in april 2006 haar laatste album 'Indestructable Anita O'Day' uit.

De Amerikaanse jazzzangeres Anita O'Day, die voornamelijk in de jaren veertig en vijftig bekendheid genoot, is donderdag 23-11-2006 op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Zij overleed in haar slaap aan een hartaanval, nadat ze in het ziekenhuis was opgenomen wegens een longontsteking, aldus Robbie Cavolina in een communiqué.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.