muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andy WhiteAndy White is een Noord Ierse singer-songwriter die in 1986 bij zijn debuut cd rave on met het nummer religious persuasion een hit scoorde in de Ierse indie lijsten. Het nummer wordt in 1997 opnieuw uitgebracht door Andy White, Sinead O'Connor en leden van de bands The Frames en Hothouse Flowers, ter gelegenheid van het staakt het vuren tussen de protestantse paramilitairen en de IRA.

Andy White bouwt door de jaren heen een imposant repertoire op. In 1992 wordt hij in Ierland uitgeroepen tot songwriter van het jaar voor zijn album Out there. In 1995 vormt Andy White samen met Liam O'Maonlai (Hothouse Flowers) en Tim Finn de superfolk groep ALT. De band neemt een album op getiteld Altitude en toert een jaar lang over de wereld in uitverkochte zalen.

Na deze periode is Andy White zeer actief. Hij neemt verschillende albums op en werkt samen met ander singer-songwriters. De samenwerking met de Australische superster Christine Anu in 1999 levert hem een nummer 1 hit op in Australi├ź. Het nummer Coz i'm free, ge├»nspireerd op de aboriginal atlete Cathy Freeman is een succes tijdens de Olympische spelen in Sydney. De laatste jaren toert Andy White de wereld over en is regelmatig te bewonderen in Nederland. Hij neemt in 2000 een Twee Meter Sessie op voor het programma van Jan Douwe Kroeske. In Nederland werkt hij de laatste jaren regelmatig samen met de pianist Ed Klein Goldewijk en de Nederlandse band Wenne!.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.