muziekbus
Dit artikel is 02-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrzej PanufnikPools- Brits componist en dirigent, geboren Warschau 24 september 1914, gestorven Twickenham, Londen 27 oktober 1991

Andrzej Panufnik groeide op in een muzikale familie en begon met componeren toen hij negen jaar was. Hij behaalde zijn diploma aan het conservatorium van Warschau, waar hij compositieleerling was van Kazimierz Sikorski, andere leraren waren Jerzy Lefeld en Eugeniusz Morawski.

In 1937 reisde Panufnik naar Wenen om directie te studeren bij Felix Weingarter, waar hij kennis maakte met de werken van Schoenberg, Berg en Webern, voor welke laatste hij een voorkeur had.
In maart 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door Hitler en toen zijn leraar Weingarter weggestuurd werd van de Weense Staatsacademie besloot hij Wenen te verlaten.

Daarna ging Panufnik naar Parijs, waar hij directie studeerde bij Philippe Gaubert en een grondige studie maakte van de muziek van Stravinsky, Poulenc, Honegger, Milhaud en vooral Debussy, die hij als de grootste dichter van de vroege 20ste eeuwse muziek zag.

Na zes maanden in Parijs reisde Panufnik naar Engeland, waar hij de manuscripten bestudeerde van 18de eeuwse Engelse componisten in de British Library en leidde een relatief rustig leven. Hier ontmoette hij ook zijn eerdere leraar Weingarter weer, die er bij hem op aandrong in Londen te blijven, maar Panufnik voelde een plicht tegenover zijn land en zijn familie.

Panufnik keerde terug naar Warschau. Toen hij hoorde dat Engeland en Frankrijk Polen te hulp zouden komen, begon hij aan de Heroic Overture te componeren, wat al snel tot een halt kwam toen Warschau zich overgaf aan de Duitsers.
In het door nazis bezette Polen, waar openbare concerten verboden waren, speelde hij piano in kunstcafé's en werkte hierin samen met Witold Lutoslawski, zij vormden een pianoduo en drie en een half jaar lang werkten zij samen aan een enorm repertoire van arrangementen van muziek van Bach tot Stravinsky zowel als jazz improvisties. Van deze arrangementen is alleen Lutoslawski's originele werk, Variaties op een Thema van Paganini bewaard gebleven.

Panufnik dirigeerde ondergrondse concerten en liefdadigheidsconcerten en hij werkte in het verzet samen met een dichter om patriottische liederen te creëeren, waarvan sommige bijzonder populair werden. In het midden van de oorlog slaagde Panufnik er ook in zijn Tweede Symfonie te componeren evenals een Tragic Overture. Alle composities van de eerste 30 jaar uit het leven van Panufnik zijn tijdens de opstand van Warschau verloren gegaan, hoewel hij in de eropvolgende jaren drie partituren gereconstrueerd heeft.

Na de oorlog vond Panufnik werk als muziek directeur van de Poolse filmafdeling van het leger en slaagde er met enige moeite in zijn familie naar Krakau te halen, waar hij door de minister van cultuur werd benaderd om dirigent van het Philharmonisch Orkest van Krakau te worden.

Omdat Panufnik al zijn composities tot dan toe verloren had besloot hij zijn Tragic Overture te reconstrueren, waarin hij slaagde en werkte vervolgens aan zijn Five Polish Peasant Songs en zijn Piano Trio. Hij slaagde er echter niet in zijn beide symfonieën te reconstrueren en legde zich neer bij dit verlies.

Na het Krakau Philharmonisch orkest werd hij dirigent van het Philharmonisch Orkest van Warschau en verscheen als gastdirigent bij de leidende Europese orkesten, zoals het Berliner Philharmoniker, het Orchestre National in Parijs en het Londen Philharmonic.

In de vroege na-oorlogse jaren won hij internationale bewondering en werd hij in zijn eigen land geëerd, de originaliteit van zijn werken uit de jaren '40 plaatsten hem in de positie van de 'vader' van de Poolse avant-garde.

Na 1949 echter, bij de oplegging van het socialistische sovjet realisme, veranderde de situatie dramatisch. In 1950 werd Panufnik verkozen tot vice-voorzitter, samen met Honegger, van de International Music Council van UNESCO; en als hoofd van de Poolse culturele delegatie in China in 1953 werd hij persoonlijk ontvangen door Mao.

Verlamd als componist, niet bereid de muziek te schrijven die van hem werd verlangd, verliet Panufnik Polen in 1954 als protest tegen de politieke controle over creatieve kunstenaars, wat resulteerde in een censuur van 23 jaar over zijn naam en zijn muziek.

Panufnik vestigde zich in Engeland en Boosey & Hawkes werden zijn uitgevers. Van 1957 tot 1959 werd hij benoemd tot muziekdirecteur van het Symfonie Orkest van de stad Birmingham. Dit was de laatste officiële positie die hij bekleedde voordat hij besloot zijn hele verdere leven aan compositie te wijden.

In 1961 verkreeg Andrzej Panufnik de Britse nationaliteit. Eindelijk niet meer gehinderd door politiek en het dirigeren werden de daaropvolgende jaren de meest vrijelijk creatieve van zijn leven.

In 1977, na een stilte van 23 jaar, was Panufnik's muziek weer te horen in Polen en in 1990 maakte de componist een gedenkwaardige terugkeer naar zijn moederland om een programma van zijn muziek te dirigeren, om het Warschau Herfst Festival te openen.

Panufnik's autobiografie werd in 1987 gepubliceerd door Methuen (VK). De componist ontving een Brits Ridderscahp in januari 1991 en volgend op zijn dood negen maanden later een Pools ridderschap door president Lech Walesa.

Panufnik's oeuvre bestaat uit 10 symfonieën, eeuwfeest opdrachten van Solti in Chicago en Ozawa in Boston, drie opdrachten van het Londen Symphony Orchestra, dat ook veel van zijn werk opgenomen heeft. Menuhin gaf hem de opdracht voor een Viool Concerto, Rostropovich voor zijn Cello Concerto (met het LSO), de Royal Philharmonic Society voor zijn Negende Symfonie. Verder compneerde hij 4 concerten, 3 strijkkwartetten, drie cantates en veel werken voor strijkensembles. Choreografen van zijn muziek waren onder meer Martha Graham en Kenneth MacMillan.

websites: www.panufnik.com, www.boosey.com, www.naxos.com, www.culture.pl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.