muziekbus
Dit artikel is 20-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andreas Schmidt

Duitse bas-bariton, geboren 30 juli 1960 in Düsseldorf

De Duitse bas-bariton Andreas Schmidt, studeerde zang bij Ingeborg Reichelt en Dietrich Fischer-Dieskau.

Hij maakte zijn operadebuut in 1984 als Malatesta in Don Pasquale met de Deutsche Oper Berlin en werd daarna lid van dat gezelschap, daarbij optredend in rollen als Guglielmo in Così fan tutte, graaf Almaviva in Le nozze di Figaro, Wolfram in Tannhäuser, Posa in Don Carlos en Marcello in La Bohème.

Als gast vescheen Andreas Schmidt bij de Hamburgse Staatsopera, de Duitse Staatsopera van Berlijn, de Beierse Staatsopera, de Weense Staatsopera, het Grand Theátre Genève, de Royal Opera Covent Garden, de Opéra de Paris, het Gran Teatre del Liceu Barcelona, La Scala in Milaan en de Metropolitan Opera.

In concerten verscheen Andreas Schmidt met Noord-Amerikaanse orkesten als het New York Philharmonic, het Chicago Symphony, het Cincinnati Symphony en het Cleveland Orchestra. In Europa trad hij op met vrijwel alle leidende orkesten.

Andreas Schmidt maakte zijn debuut met het San Francisco Symphony in oktober 1999, in Bach's Matthäus Passion (BWV 244) onder directie van Peter Schreier. Tournees brachten hem naar de belangrijke Europese muziekhoofdsteden zowel als naar die van Noord- en Zuid-Amerika, Israël en Japan.

Behalve zijn engagementen als opera- en concertzanger, geeft Andreas Schmidt veelvuldig recitals, samenwerkend met Rudolf Jansen, Geoffrey Parsons, Daniel Barenboim, Jorg Demus, Roger Vignoles en Helmut Deutsch. Hij is ook een regelmatige gast op muziekfestivals, waaronder die van Aix-en-Provence, Bayreuth, Edinburgh, Glyndebourne en Salzburg.

Andreas Schmidt heeft opnames gemaakt voor Deutsche Grammophon, EMI, Sony, BMG, Decca, Philips, Teldec en Hänssler. Zijn opnames van concertmuziek bevatten Tannhäuser, Le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Die Zauberflöte en Fidelio. Zijn albums met recitals bevatten de drie cycli van Schubert liederen en de liederen van Richard Strauss

website: www.bach-cantatas.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.