muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea Bocelli

Andrea Bocelli geb. 22-9-1958 in Laiatico
Italiaanse tenor

Andrea Bocelli was vanaf zijn geboorte slechtziend. Door een sportongeluk werd hij met twaalf jaar definitief blind, waarna hij naar de blindenschool ging en het blindenschrift leerde. Na zijn middelbare schoolopleiding voltooid te hebben, waar hij de beste van zijn jaargroep was, studeerde hij rechten en leerde hij verschillende instrumenten te bespelen (waaronder klarinet, fluit, saxofoon en piano) en hij leerde zichzelf zingen.

Hij werd als zanger ontdekt door de Italiaanse popster Zucchero. Deze nodigde de tenor in 1993 uit, om hem bij een tournee door Europa te begeleiden. Onder de leiding van Franco Corelli bereidde hij zich voor op het song-festival van San Remo en won dit op een overtuigende manier.

Op uitnodiging van Luciano Pavarotti, een van de personen die hem steunt, nam hij in 1994 aan de "Pavarotti International Show" in Modena deel en kreeg zo meer bekendheid.

Zijn definitieve doorbraak bereikte Andrea Bocelli, toen hij bij het afscheid van de bokser Henry Maske eind november 1996 in München in duet met Sarah Brightman de bokser-hymne "Time to Say Goodbye" zong. Sindsdien is Andrea Bocelli, die zijn stem even professioneel weet in te zetten als klassieke tenor maar ook als popzanger, een mediaster die in de hele wereld optreedt.

Zijn repertoire omvat de grote opera-aria's van Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini evenals volksmuziek en popsongs.

In februari van het jaar 1998 waagde de blinde zanger zich voor het eerst op het toneel als toneelspeler, toen hij in Cagliari op Sardinië de rol zong van Rodolfo in de Puccini-opera "La Bohème" .

Ondanks dat Andrea Bocelli verschillende bescheiden hits op zijn naam heeft staan, moet hij het vooral van zijn albumverkopen hebben. Met zijn albums Aria, Sacred Arias, Verdi en La Boheme is Andrea Bocelli de bestverkopende klassieke artiest ooit. Deze albums zorgen er voor dat klassiek repertoire een crossover maakt naar de hogere regionen van de internationale poplijsten. Vriendin en zangeres Céline Dion beschrijft Bocelli als volgt: "Als God kon zingen, dan klonk hij als Andrea Bocelli".

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.