muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Previn

Amerikaans dirigent, componist en pianist van Duitse afkomst, geboren Berlijn 6 april 1929/30?

André Previn, eigenlijk Andreas Ludwig Privin, werd geboren in een Joodse familie in Berlijn. Hij studeerde aan de conservatoria van Berlijn en Parijs tot hij in 1939, op de vlucht voor de nazi's, met zijn familie naar de Verenigde Staten emigreerde. In 1943 werd hij Amerikaans staatsburger en groeide op in Los Angeles.

Dinah Shore Bobby Darin & Andre Previn - Smile Medley, 1963

Hollywood en jazz pianist
In Los Angeles begon Previn te werken als jazz-pianist en arrangeur voor MGM, en als opnameartiest voor Sunset Records terwijl hij nog op de middelbare school zat en toen hij achttien jaar was bereikten zijn eerste opnamen voor RCA Victor substantiële verkopen. In eerste instantie swing-georienteerd, ontdekte Previn in 1950 de bop, net voordat hij in dienst ging.

Teruggekeerd in Los Angeles trad Previn op als jazz pianist, schreef hij filmpartituren en speelde hij kamermuziek. Hij werkte met de jazz-drummer Shelly Manne en altsaxofonist, klarinettist, trompettist, componist, arrangeur en bandleider Benny Carter. Het trioalbum met jazzinterpretaties van My Fair Lady getiteld My Fair Lady met Shelly Manne en jazz-bassist Leroy Vinnegar was een best-seller en hiervoor ontving hij in 1956 de eerste gouden plaat in de geschiedenis van de jazz. Dit leidde tot een serie gelijkaardige albums van Broadway partituren en leidde tot een trend in de industrie.
Previn maakte als arrangeur, dirigent en begeleider in 1960 twee albums met Dinah Shore, en verscheen in de vroege jaren '60 regelmatig in The Dinah Shore Chevy Show. Hij werkte samen met Julie Andrews aan een collectie van weinig gehoorde Christmas Carols.

In 1962 begon Previn zich los te maken van Hollywood en werd hij uiteindelijk een full-time klassiek dirigent, waarbij hij zijn jazz activiteiten volkomen losliet. Hij stopte 27 jaar lang met jazz, met uitzondering van een handjevol sessies met Ella Fitzgerald en Itzhak Perlmann.

In maart 1989, keerde Previn terug tot de jazz met een trio album voor Telarc met Ray Brown en Joe Pass, waarin hij liet zien dat hij niets van zijn kwaliteiten verloren had. Sindsdien is hij regelmatig teruggekeerd naar de studio als jazz pianist voor Telarc, Angel, Deutsche Grammophon en DRG.

dirigent
In 1967 was Previn muzikaal directeur van het Houston Symphony Orchestra. Van 1968 tot 1979 was hij hoofddirigent van het London Symphony Orchestra (LSO). In die tijd verscheen het LSO op de televisie in het programma André Previn's Music Night. Van 1976-1984, was Previn muzikaal directeur van het Pittsburgh Symphony Orchestra (PSO), en had weer een televisieserie met het PSO getiteld Previn and the Pittsburgh. Ook was hij hoofddirigent van het Royal Philharmonic Orchestra.
In 1984 werd Previn benoemd tot muzikaal directeur van het Los Angeles Philharmonic, welke positie hij officieel bekleedde van 1985 tot 1989. Van 1985 tot 1988 was hij muzikaal directeur van het Royal Philharmonic Orchestra en hoofddirigent van 1988 tot 1991. Sinds 2002 is Previn Sjefdirigent van het Oslo Filharmoniske Orkester. Previn tourde wereldwijd met al deze orkesten.

Als gastdirigent van s'werelds leidende orkesten zowel in concerten als opnamen, verschijnt Previn jaarlijks met het Wiener Philharmoniker, zowel in Wenen als op het Salzburg Festival, evenals met het Boston Symphony, het New York Philharmonic, het Pittsburgh Symphony en het San Francisco Symphony Orchestra.

opname van Tango, Song and Dance

componist
Previn componeerde filmmuziek. Ook bewerkte en dirigeerde hij de muziek voor verscheidene films, waarvan sommige filmbewerkingen van toneelwerken, zoals My Fair Lady, Kismet, Porgy and Bess en Paint Your Wagon, maar verschillende waren speciaal voor film geschreven, waaronder Gigi, die een academy Award won. Veel van de filmpartituren waren in samenwerking met zijn tweede vrouw Dory Previn.

Voorts componeerde Previn onder meer een werk voor viool en piano Tango Song und Dance en een viool concerto in opdracht van het Boston Symphony Orchstra, allebei geschreven voor Anne-Sophie Mutter; Diversions ; een piano concerto voor Vladimir Ashkenazy, een cello sonata voor Yo Yo Ma, liederen voor Janet Baker, Kathleen Battle, Barbara Bonney en Anthony Dean Griffey; een cello concerto en een gitaar concerto, een dubbel concerto voor viool en contrabas, geschreven voor Anne-Sophie Mutter en Roman Patkolo (contrabas).

In 1998 dirigeerde Sir André Previn de première van zijn opera A Streetcar Named Desire, met de San Francisco Opera met Renée Fleming als Blanche Dubois. De opera met een libretto van Philip Littell is gebaseerd op het toneelstuk van Tennessee Williams. De opera werd uitgezonden op televisie en opgenomen voor Deutsche Grammophon. In juni 2003 voerde Previn het werk uit met het London Symphony Orchestra en de originele cast. In mei 2004 begon weer een nieuwe serie uitvoeringen van A Streetcar Named Desire met de Washington Opera.

Als pianist treedt Previn regelmatig op met Anne-Sophie Mutter en Lynn Harrell. Als jazzpianist treedt hij ook op met David Finck. Hij deed recitals met Renée Fleming in Lincoln Center en met Barbara Bonney in Carnegie Hall en het Mozarteum in Salzburg. Ook geeft hij regelmatig kamermuziekconcerten met het Emerson String Quartet, zowel als met leden van het Boston Symphony Orchestra, het London Symphony Orchestra en de Wiener Philharmoniker.

Andre Previn trouwde vijf keer. Zijn eerste huwelijk was met Betty Bennett dan met Dory Langdon en van 1970 tot 1979 met Mia Farrow, met wie hij dochter Soon Yi adopteerde, waardoor hij later Woody Allen's schoonvader werd. Zijn vierde huwelijk met Heather Sneddon begon in 1982 en eindigde in 2002, daarna trouwde hij met de violiste Anne-Sophie Mutter, voor wie hij in 2001 een vioolconcert schreef. Hun huwelijk eindigde in 2006.

Previn schreef ter herinnering aan zijn Hollywood jaren No Minor Chords, dat gepubliceerd werd in 1991.

In 1998 ontving Previn de Kennedy Center Honours, voor zijn bijdrage aan klassieke muziek en opera in de Verenigde Staten. Hij werd benoemd tot honorary Knight of the Order of the British Empire in 1996.
Op 14 maart 2006 nam hij de Glenn Gould Prize in ontvangst in Toronto. Previn werd dertien keer genomineerd voor een Academy Award, waarvan hij vier Oscars won, voorts won hij verscheidene Grammy Awards.

websites: www.andre-previn.com, www.schirmer.com, en.wikipedia.org, allmusic.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.