muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Gédalge

André Gédalge geb. 27-12-1856 Parijs, gest. 5-2-1926 Chessy
Frans componist en muziekpedagoog

Omdat de vader van André Gédalge zich tegen een muziekcarrière van zijn zoon uitgesproken had, kon hij zich pas vanaf zijn 28e jaar uitsluitend aan de muziek wijden. Hij werd in de compositieklas van Ernest Guiraud aan het conservatorium van Parijs opgenomen en won al een jaar later de tweede prijs bij het Grand Prix de Rome.

De oefenmeester bij Guiraud en Jules Massenet kreeg in 1905 een professoraat voor contrapunt en fugacompositie. Tot zijn vele leerlingen behoorden o.a.: Rabaud, Fl. Schmitt, Laparra, Enesco, Roger Ducasse, Charles Koechlin, Maurice Ravel, Jacques Ibert, Arthur Honegger en Darius Milhaud.

Naast belangrijke pedagogische leerboeken waaronder Traité de la fugue (1901) de belangrijkste is, schreef Gédalge ook composities, waaronder vooral toneelwerken, kamermuziek en symfonische stukken te vinden zijn.

Als strikte tegenstander van programmatische muziek bewees hij een groot meesterschap in contrapuntische zetting en in instrumentatie.

Werken: opera's: o.a. Pris au siège (1895); orkestmuziek; liederen; geschriften: o.a. l'Enseignement de la musique par l'éducation méthodique de l'oreille (1920).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.