muziekbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André CapletAndré Caplet geboren Le Havre 23 november 1879 - gestorven Parijs 22 april 1925
Frans componist en dirigent

Caplet was een leerling van M.H. Woollett in Le Havre en ging vervolgens aan het Parijse conservatorium studeren waar hij achtereenvolgens les had van X. Leroux, P. Vidal en C. Lenepveu.

In 1901 behaalde Caplet de Prix de Rome met zijn cantate Myrrha. Hij werd assistent-dirigent van Édouard Colonne en dirigent van het Théâtre de l'Odéon.

Van 1910 tot 1914 was Caplet operadirigent te Boston.

André Caplet was goed bevriend met Claude Debussy, van wie hij meerdere malen diens werken dirigeerde; o.a. Pelléas en Mélisande in 1912 in covent Garden te Londen.

Als componist werd hij beïnvloedt door Debussy en Fauré; in zijn eigen werken wist hij echter een zeer persoonlijke sfeer te scheppen door een gevoelige, dichterlijke schrijfwijze en een eigen harmoniebouw en instrumentatie.

In 1924 dirigeerde Caplet nog een uitvoering van Le Miroir de Jésus, drie maanden later bezweek hij aan een chirurgische ingreep. Zijn lichaam was hier niet meer tegen bestand als gevolg van verwondingen en een zware vergiftiging met oorlogsgas, die hij opgelopen had aan het front in WO I.

Werken: orkestwerken , Le masque de la mort rouge en de Epiphanie (naar een Ethiopische legende) voor violoncello en orkest; instrumentaties van werken van Debussy, nl. La boîte à joujoux, Pagodes en andere; kamermuziek, Septet (drie vrouwenstemmen en een strijkkwartet) en de Conte phantastique (naar E.A. Poe) voor pedaalharp en strijkkwartet; van de pianowerken zijn de quatre-mains Pour les enfants bien sages: un tas de petites choses zeer de moeite waard; wereldlijke vovcale muziek, o.a. Trois fables de La Fontaine en de Cinq ballades françaises de Paul Fort; Hoogtepunten in het religieuze vocale oeuvre Messe à trois voix (vrouwenstemmen), Les Prières voor zang en piano en Le miroir de Jésus voor solostem, vrouwenkoor, strijkorkest en harp (op tekst van H. Ghéon).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.